WWW.URFADABUGUN.COM,Urfa’da bugün,Urfa'nın Kültürü,Şanlıurfa Turizmi,Tarihi Şanlıurfa,Urfa Kültür Sanat
WWW.URFADABUGUN.COM,Urfa’da bugün,Urfa'nın Kültürü,Şanlıurfa Turizmi,Tarihi Şanlıurfa,Urfa Kültür Sanat
EKONOMİ

Petrol piyasasında dalgalanma sürüyor

İstanbul, 10 Mart (Hibya) - İkon Menkul’ün değerlendirmesine göre, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran savaşıyla ilgili çelişkili açıklamaları petrol piyasasında sert dalgalanmalara yol açtı.

Petrol piyasasında dalgalanma sürüyor
Paylaş:

İkon Menkul’ün analizine göre, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran savaşıyla ilgili çelişkili açıklamaları petrol piyasasında sert dalgalanmalara yol açtı. Trump, bir yandan çatışmanın büyük ölçüde sona erdiğini belirtirken, diğer yandan zafer sağlanana kadar devam edeceğini vurguladı. Ayrıca, İran’ın bölgeden petrol akışını aksatması durumunda çok daha ağır bir karşılık verileceğini duyurdu.

Bu açıklamalar sonrası ham petrol fiyatları 95 dolardan 81,50 dolara kadar gerilerken, ardından yeniden 90 dolara kadar yükseldi. Brent petrol ise 99 dolardan 84,50 seviyesine kadar düştü ve adım adım 94 dolar seviyesine toparlandı.

İran Devrim Muhafızları, savaşın ne zaman sona ereceğine Tahran’ın karar vereceğini belirterek, saldırıların devam etmesi durumunda bölgesel petrol ihracatını durdurabileceklerini açıkladı.

Enerji maliyetlerindeki dalgalanmanın enflasyon riskini artırabileceği de vurgulandı. Goldman Sachs’a göre, ham petrol fiyatlarındaki yüzde 10’luk bir artış, ABD genel tüketici fiyat endeksini yaklaşık 0,28 puan yükseltebilir.

Ayrıca İran devlet medyası, ABD ve İsrail büyükelçilerini sınır dışı eden Arap ve Avrupa ülkelerine Hürmüz Boğazı geçişlerinde tam özgürlük sağlanacağını duyurdu. ABD ise Orta Doğu’daki arz aksaklıklarını dengelemek amacıyla Rus petrolüne uygulanan yaptırımları hafifletmeyi değerlendiriyor.

Küresel ekonomik verilerde Japonya, 2025’in 4. çeyreğinde çeyreklik bazda yüzde 0,3 ve yıllık bazda yüzde 1,3 büyüme göstererek beklentilerin üzerinde performans sergiledi. Çin’in Şubat ayı ticaret fazlası ise 213,62 milyar dolar ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

Bugün ekonomik takvimde Almanya ticaret dengesi, Türkiye sanayi üretimi ve ABD ikinci el konut satışları takip edilecek. İkon Menkul, petrol ve enerji piyasasındaki gelişmelerin küresel piyasalardaki fiyatlamalar üzerinde belirleyici olmaya devam edeceğini belirtti.

Hibya Haber Ajansı

Bu haber WWW.URFADABUGUN.COM,Urfa’da bugün,Urfa'nın Kültürü,Şanlıurfa Turizmi,Tarihi Şanlıurfa,Urfa Kültür Sanat tarafından yayımlanmıştır. İzinsiz kopyalanamaz, alıntılarda kaynak gösterilmesi zorunludur.

EKONOMİ Haberleri

Yorumlar

Editoryal moderasyon aktif

Yorum Yaz

Yorumunuz incelendikten sonra yayın ilkelerimize uygun bulunması hâlinde yayınlanır. Hakaret, iftira ve reklam içeren ifadeler reddedilir.

adlı okura yanıt yazıyorsunuz.
0 / 2000

Bu içeriğe henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.