Çin Medya Grubu’na bağlı CGTN kanalı ve Renmin Üniversitesi tarafından Yeni Dönem Uluslararası İletişim Araştırma Enstitüsü’nün aracılığıyla dünya genelinde gerçekleştirilen bir ankete göre, Kuşak ve Yol inisiyatifi ile işbirliği içinde olan ülkelerden ankete katılanların yüzde 93.8'i, inisiyatifin son 10 yılda verimli sonuçlar doğurduğunu takdirle değerlendirdi.

Katılımcıların yüzde 92.2'si, sağlam altyapı tesislerinin ekonomik kalkınma için bir ön koşul olduğuna inanıyor. Kuşak ve Yol inisiyatifi sayesinde, son on yılda altyapı bağlantılarının halkların yaşam seviyesini artırdığı savunuldu. Katılımcıların yüzde 86.9'u, ülkelerindeki altyapı inşasının Kuşak ve Yol inisiyatifi sayesinde fayda gördüğü, yüzde 84.9'u ise inisiyatif sayesinde ülkelerinin hızla geliştiği görüşündeler.

Katılımcıların yüzde 85'i, Kuşak ve Yol inisiyatifi ile halkın yaşam seviyesinin iyileştiğini ve aynı orandaki katılımcılar inisiyatif sayesinde halkların dış dünya ile iletişim ve karşılıklı öğrenme fırsatlarına kavuştuğunu belirtti.

Ankete katılanların yüzde 83'ü, Çin'in Kuşak ve Yol'un ortak ülkelerinin borçlarını azaltmasının, ülkenin sorumluluk duygusunu yansıttığını ve az gelişmiş ülkelerin gelişmelerine katkılar sağladığını ifade etti. Yüzde 85 oranındaki katılımcılar, Kuşak ve Yol inisiyatifinin işbirliği ve kazan-kazan ilkesiyle ifade edilen tarihin trendine uyum sağladığını ve bu kapsamda Çin ile daha fazla işbirliği yapma arzusunda olduklarını dile getirdi.

Bahsedilen anket, farklı gelişme seviyelerindeki 35 ülkeden 3 bin 857 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. Bu ülkeler arasında Kuşak ve Yol ortak ülkelerinden Sırbistan, Macaristan, Güney Afrika, Arjantin, Suudi Arabistan, Nijerya ve Brezilya yer alıyor.

Hibya Haber Ajansı