Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, dün, 3. Kuşak ve Yol Uluslararası İş Birliği Forumu'na (BRF) katılmak üzere Beijing’e gelen konuklar onuruna verdiği ziyafette, Kuşak ve Yol İnisiyatifi’nin son 10 yılda elde ettiği görkemli başarıları gözden geçirdi ve bu girişimin barış, iş birliği, açıklık, kapsayıcılık, karşılıklı öğrenme ve paylaşım, karşılıklı yarar ve kazan-kazan prensipleri temelindeki İpek Yolu ruhunu övgüyle anlattı.

Cumhurbaşkanı Xi, bu girişimde yer alan ve emeği geçen tüm katılımcılara büyük saygı duyduğunu belirtti ve gelecekteki "altın 10 yıl" için hedeflerini paylaştı.

2013 yılında, Xi Jinping, sırasıyla "İpek Yolu Ekonomik Kuşağı" ve "21. Yüzyıl Deniz İpek Yolu" inisiyatiflerini tanıttı. Son 10 yılda, 150'den fazla ülke ve 30'dan fazla uluslararası kuruluş ile 230'u aşkın Kuşak ve Yol iş birliği belgesi imzalandı. Girişime katılan ülkelerin hükümetleri, iş adamları ve halkları, binlerce pragmatik iş birliği projesini hayata geçirdi. İlgili kalkınma planları uygulamaya kondu ve önemli kazanımlar elde edildi. Kuşak ve Yol İnisiyatifi, küresel kalkınma ve iş birliği için önemli bir platform haline geldi.

Kuşak ve Yol İnisiyatifi, uluslararası iş birliği için yeni bir model oluşturdu. İlgili ülkeler, ortak istişare, ortak inşa ve paylaşım prensiplerini benimseyerek kalkınma kaynaklarını ve faydalarını paylaştı ve karşılıklı yarar ve kazan-kazan esasında ortak kalkınmayı gerçekleştirdi. Bu inisiyatif, özellikle gelişmekte olan ülkelerde ekonomik dönüşüm ve modernleşme için geniş bir platform sağladı ve sınırsız fırsatlar yarattı. İnisiyatif, küreselleşmenin daha açık, kapsayıcı, herkese yararlı, dengeli ve ortak kazançlı bir şekilde gelişmesine katkı sağlayarak, insanlığın sürdürülebilir kalkınma hedeflerine bir örnek sundu.

Ziyafetteki konuşmasında Cumhurbaşkanı Xi, barış, kalkınma, iş birliği ve kazan-kazan temelindeki tarihi eğilimin, dünya halkının daha iyi bir yaşam talebine ve çeşitli ülkelerin ortak kalkınma ve refah arzularına engel olamayacağını belirtti. Son 10 yılda Kuşak ve Yol İnisiyatifi’nin elde ettiği başarılar, ilgili ülkelerin barış ve kalkınmayı iş birliğinin merkezine koyarak birlik, eşgüdüm, karşılıklı yarar ve kazan-kazan ilkesine bağlı kaldıkça, nitelikli Kuşak ve Yol inşasının dünya barışı ve kalkınmasına önemli katkılar sağlayacağını kanıtladı.

Kuşak ve Yol İnisiyatifi, Çin tarafından öne sürülmesine rağmen, tüm dünya ülkelerine aittir. 3. Kuşak ve Yol Uluslararası İş Birliği Forumu, Kuşak ve Yol girişiminin önümüzdeki 10 yılda nasıl yürütüleceğine dair yeni bir sayfa açarak, katılan ülkeler arasındaki iş birliği ve ortak gelişim için önemli fırsatlar sunacak.

Hibya Haber Ajansı