Hollanda Başbakanı Rutte, Netanyahu ile görüşmesinde İsrail'in terör örgütüne karşı kendini savunma hakkı olduğunu vurguadı. Rutte, " Başbakan Netanyahu ile görüşmem iyi ve sağlamdı. İsrail'in Hamas terörüne karşı kendini savunma hakkı olduğunu yineledim. Hamas tehdidinin ortadan kaldırılması İsrail açısından varoluşsal önem taşıyor. Aynı zamanda Gazze'deki insani duruma ilişkin derin endişelerimi de ilettim." dedi.

Hollanda'nın gıda, su ve yakıt gibi temel ihtiyaç malzemelerinin temini için insani yardım molaları ve koridorlar oluşturma konusunda kararlığını sürdürdüğünü belirten Rutte,  "Şiddet sarmalının masum kurbanları hakkında Başkan Abbas'la konuştum. İsrailliler ve Filistinliler için kalıcı barış ve güvenlik ancak güvenli bir İsrail'in yanı sıra bir Filistin devleti umudunun geri dönmesiyle mümkün olabilir." ifadelerine yer verdi.

 

 

 

İsrail ve Gazze'deki endişe verici durum hakkında konuşmak üzere Tel Aviv'de Netanyahu'yu ve Ramallah'ta Filistin Yönetimi Başkanı Abbas'ı ziyaret ettim. Başbakan Netanyahu ile görüşmem iyi ve sağlamdı. İsrail'in Hamas terörüne karşı kendini savunma hakkı olduğunu yineledim. Hamas tehdidinin ortadan kaldırılması İsrail açısından varoluşsal önem taşıyor. Aynı zamanda Gazze'deki insani duruma ilişkin derin endişelerimi de ilettim. Gazze'ye ilk yardımın başlaması iyi bir şey ama henüz yeterli değil. Hamas'a karşı mücadele devam etmeli ancak sivil kayıpları ve bölgesel gerilimin önlenmesi gerekiyor. Bu da İsrail'in güç kullanımında itidalli davranmasını gerektiriyor. Terör örgütü Hamas'ın başlattığı şiddet sarmalının masum kurbanları hakkında Başkan Abbas'la konuştum. Hollanda, gıda, su ve yakıt gibi temel ihtiyaç malzemelerinin temini için insani yardım molaları ve koridorlar oluşturma konusundaki kararlılığını sürdürüyor. Böylece vatandaşlara acilen ihtiyaç duydukları yardım sağlanabilir. Ne kadar uzak görünürse görünsün, İsrailliler ve Filistinliler için kalıcı barış ve güvenlik ancak güvenli bir İsrail'in yanı sıra bir Filistin devleti umudunun geri dönmesiyle mümkün olabilir. Ayrıca Hamas tarafından rehin alınan Hollandalı çocuk Ofir Engel'in ailesiyle de dokunaklı bir toplantı yaptım. Hem Başbakan Netanyahu hem de Başkan Abbas'la rehinelerin durumu ve Gazze'de mahsur kalan tüm Hollandalılar hakkında konuştum. Onlar ve diğer tüm yabancılar bölgeyi olabildiğince çabuk terk edebilmelidir.

Hibya Haber Ajansı