İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Büyükçekmece TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde, 28 Ekim-5 Kasım günleri arasında düzenlenecek 40. İstanbul Kitap Fuarı açılış törenine katıldı.

“Silahların değil, fikirlerin çatıştığı ve barış dolu bir dünyayı kitapların gücüyle var etmek mümkün”

TÜYAP Kitap Fuarı’nı Taksim günlerinden itibaren takip ettiğini belirten İmamoğlu, “Her yıl iple çektiğim, özel bir buluşma anı TÜYAP” dedi. Hayatı boyunca kitaplardan çok şey öğrendiğini vurgulayan İmamoğlu, “Bugün olduğum kişi olmamda da kitapların olağanüstü katkıları söz konusu. Kolektif hafızayı korumanın, paylaşmanın, geleceğe aktarmanın insanlık adına en güzel yoludur kitapların varlığı” diye konuştu.

Türkiye’nin yakın coğrafyasında çok büyük acılar yaşandığına dikkat çeken İmamoğlu, “Kuzeyimizde, güneyimizde ne yazık ki savaşlarla dolu, zor günlerden geçiyoruz. Bu acıların bir an önce son bulması, çok büyük bir temennimiz, duamız. Ama şunu ifade etmek isterim: Silahların değil, fikirlerin çatıştığı ve barış dolu bir dünyayı var etmek mümkün. Bunun yolunun eğitimden, kitapların gücünden, daha çok insana dokunmak, farklılıkları şiddetle değil, tartışmalarla çözme kültürünü yaygınlaştırmakla mümkün olduğunu buradan ifade etmek isterim” şeklinde konuştu.

“100 yıl önce akla, bilime, aydınlanmaya yönelik, çok büyük ve değerli bir adım atıldı”

29 Ekim’de 100’üncü yılını kutlayacağımız Cumhuriyeti, “Yaşamın her alanında, dünya çapında bir dönüşüm hikayesi” sözleriyle tanımlayan İmamoğlu, “Akla, bilime, aydınlanmaya yönelik, çok büyük ve değerli bir adım atıldı tam 100 yıl önce. Belki de bugün, 100 yıl önce, kimsenin bilmediğini Mustafa Kemal Atatürk zihnine koymuş ve bir gün sonra ilan edecekti ve bütün altyapıyı buna göre hazırlamıştı. Cumhuriyet; harf devrimi ve eğitim ile beraber, ülkenin en ücra köşesine dahi bilgiyi okuma-yazmayı, kültürü, edebiyatı, bir şeyden haberdar olma fikrini, özgürlüğünü o insanlara sunma konusunda olağanüstü bir hizmet sunmuştur. Bazen çok farklı şeyler konuşulur eğitimle ya da eğitim seviyesiyle ilgili. Ben, birçok insanın kendi ailesine baktığımda, aslında nasıl zorlu bir süreçten geçerek, Cumhuriyetin bizleri var ettiğini görmemizin mümkün olduğunu düşünürüm” dedi.

İBB Yayınları olarak, 40. İstanbul Fuarı’nda yer almaktan dolayı gururlu olduklarını kaydeden İmamoğlu, “İBB olarak, göreve geldiğimiz günden bugüne, artık 705 bin sayısını aşmış kitabı, yayınevlerinden alarak, ücretsiz dağıtımla, 62 -yakında bu sayıyı 2-3 daha artıracak açılışlarımız olacak- kütüphaneyle birlikte de vatandaşlarımıza ulaştırmış oluyoruz. 395 yayıneviyle müşterek bir çalışma oluşturduk. Yine yayınevleriyle sınav kitabı çalışmasını müşterek yürüttük ve orada da 350 bin gibi bir sayıya ulaştık. Bugün eserlerimiz burada vatandaşlarımızla buluşacak” bilgilerini paylaştı.

Hibya Haber Ajansı