''Çocuğunuzun hareketlerini gözlemleyin''

Her çocuğun tuvalet eğitimi zamanının değişebilmekte olduğunu söyleyen Memorial Ataşehir, Bahçelievler Hastaneleri Çocuk Üroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Selçuk Sılay, ''Genel anlamda tuvalet eğitimi için doğru zaman 2 – 3 yaş arası olarak belirtilse de her çocuk için eğitim zamanı değişebilmektedir. Çocuklar büyüdükçe ve öğrenmeye başladıkça hareketleriyle anne babalarına belirli sinyaller vermektedir. Çocuğun tuvaleti geldiğinde eliyle göstermesi, söylemeye çalışması veya oturması gibi sinyaller tuvalet eğitimi için doğru zamanın geldiğini anlamına gelmektedir.'' ifadelerini kullandı.

''Tuvalet eğitimi için acele etmeyin''

Tuvalet eğitiminde acele edilmemesi gerketiğini ifade eden Prof. Dr. Sılay, ''Bazı aileler “Benim çocuğum erken öğreniyor” diyerek tuvalet eğitimine erken başlamak isteyebilmektedir. Yapılan bilimsel çalışmalar zamanından önce tuvalet eğitimine başlamanın ileri yaşlarda gece veya gündüz alt ıslatma sorunları gibi işeme sorunlarına yol açtığını ortaya koymaktadır. Çocuğun verdiği sinyallerin gözlemlenerek zamanın doğru belirlenmesi gerekmektedir.'' şeklinde konuştu.

''2 saatte bir lazımlığa oturtun''

Çocuklara tuvalet eğitimi verilirken ailelerin dikkat etmesi gerekenleri Prof. Dr. Selçuk Sılay, şöyle paylaştı:

''Klozet veya alaturka tuvalet kullanmakta zorlanabileceği için lazımlık kullanılması faydalıdır. Tuvaleti gelsin veya gelmesin 2 saatte bir lazımlığa oturtulmalıdır. Müzikli lazımlık, resimli kitap gibi materyallerle tuvaletini yaparken keyifli vakit geçirmesi sağlanmalı ve tuvaletini tamamlamadan kalkması engellemelidir. Çocuk tuvaletini yaparken kalabalık bir ortamda bulunmamalıdır. Tuvalet eğitimini anne veya babadan sadece birinin üstlenmesi daha sağlıklıdır. Teşvik edici cümleler kullanılabilir ancak abartılmamalıdır. Tuvalet eğitimine başlayan çocuk bu süreçte ara sıra idrar kaçırabilir. Bıçakla kesilir gibi tuvalet eğitiminin tamamlanmayacağı bilinerek çocuğa karşı sabırlı davranılmalıdır. İdrar kaçıran çocuklar hiçbir zaman cezalandırılmamalıdır. Çocuklar gece yatmadan önce mutlaka tuvaleti yaptırılmalıdır. Çocuğun tuvalete oturma pozisyonuna dikkat edilmelidir. Çocukların tuvalette ayakları mutlaka yere değmelidir. Çocuklar özellikle klozete otururken ayaklarının yere değmemesi sonucu mesanelerini tam olarak boşaltamayabilir. ''

Hibya Haber Ajansı