Puruli Kültür Sanat tarafından düzenlenen ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin desteklediği, “Engelsiz Filmler Festivali” 4-5 Kasım tarihlerinde Eskişehir’de sinemaseverler ile buluşuyor. Geçtiğimiz hafta Ankara ve çevirim içi gösterimlerini tamamlayan ve “Bir Arada Film İzlemek Mümkün” diyerek sinemaseverlerle on birinci kez bir araya gelen Engelsiz Filmler Festivali’nin Eskişehir’deki gösterim programında; Ulusal Uzun Film Yarışması, Parmak İzi, Çocuklar İçin, Cumhuriyete Doğru, İnsanlık Onuru ve Kaleydoskop bölümlerinden filmler bulunuyor.

Festivalde, Ulusal Uzun Film Yarışması’nda yer alan Kim Mihri filminin gösteriminin ardından yönetmen Berna Gençalp’in katılımıyla bir de söyleşi gerçekleşecek. Çocuklar İçin bölümündeki filmler otizm spektrum bozukluğu yaşayan çocuk ve gençlerin rahat bir şekilde film izleyebilmeleri için Otizm Dostu olarak Eskişehir programında yer alıyor.

Çocuklar için bölümü

Engelsiz Filmler Festivali, ilk yılından bugüne kadar yeni nesil sinemacılara esin kaynağı olmayı ve onların hayal güçlerini geliştirmeyi amaçladığı Çocuklar İçin bölümünde; Thorsten Drößler ve Manuel Schroeder’ın Paolo'nun Mutluluğu (Paolo’s Happiness), Britt Raes’in Luce ve Kaya (Luce and the Rock), Augusto Schillaci’nin Atlıkarınca (La Calesita) ve Madeleine Homan’nın Kürk (Fur) filmlerine yer verecek.

Ulusal uzun film yarışması

Berna Gençalp’in yönetmenliğini ve proje tasarımını yapıp senaryosunu yazdığı, 59 Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Belgesel Film ödülüne sahip olan Kim Mihri filmi, Mihri’nin 19 yüzyılın sonunda Osmanlı İstanbul’unda başlayıp Roma, Paris ve New York’a uzanan hikayesini ortaya çıkarmak için Kim Mihri sorusuna cevap arıyor. Filminin gösteriminin ardından yönetmen Berna Gençalp’in katılımıyla bir de söyleşi gerçekleşecek. Söyleşide işaret dili tercümesi yapılacak.

Parmak izi bölümü

Festival programının yeni bölümü Parmak İzi, kendilerine has dilleri ve yaklaşımlarıyla sinema tarihine izlerini bırakan sinemacıları konuk ediyor. Usta yönetmenin Umudunu Kaybetme (The Old Oak) ve Kerkenez (Kes) filmleri Eskişehir’de sinemaseverlerle buluşuyor.

Kaleydoskop bölümü

Norveçli yönetmen Ole Giæver’ın birçok uluslararası festivalden ödüllü filmi “Dereler Özgür Aksın” (Let the River Flow), ırkçılığa uğramamak için kültürel kimliğini gizlemek isteyen genç bir öğretmenin çoğunlukla Samilerin yaşadığı bir bölgedeki nehri koruma mücadelesi ile yaşadığı içsel çatışmaları konu alıyor.

Cumhuriyete doğru bölümü

Elif Rongen-Kaynakçı tarafından, Hollanda'daki tek film mirası ve kültürü müzesi olan ve ilk hareketli görüntülerden en yeni filmlere kadar 55.000'den fazla filmden oluşan EYE Filmmuseum’un, uluslararası üne sahip koleksiyonundan yaptığı 9 arşiv filminden oluşan 42 dakikalık özel seçki sesli betimlemeli olarak izleyicilerle buluşacak.

İnsanlık onuru bölümü

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin kabulünün 75 yılında günümüz dünyasının öne çıkan insan hakları sorunlarına odaklanan bölümde Nafiss Nia’nın Öğleden Sonra (That Afternoon) filmi yer alıyor. İran kökenli Hollandalı sinemacı Nafiss Nia’nın yazıp yönettiği ilk uzun filmi Öğleden Sonra dünya gündemindeki mültecilik konusu üzerinden çarpıcı bir hikaye anlatıyor.

Festival programında yer alan tüm gösterimler, sesli betimleme ve ayrıntılı altyazı ile ücretsiz olarak izlenebilecek.

Hibya Haber Ajansı