Çin hükümetinin Ortadoğu Özel Elçisi Zhai Jun, Çin’in çatışmaların azaltılmasına ve barışın yeniden tesis edilmesine yardımcı olan tüm çabaları desteklediğini belirtti.

Zhai, dün Paris’te düzenlenen Gazze’deki Sivillere İnsani Yardım Konferansı’nda konuşma yaptı ve şu ifadeleri kullandı:

“Bir aydan fazla süredir devam eden Filistin-İsrail çatışmaları, çok sayıda sivilin yaralanmasına ve ölmesine yol açtı. Bölgedeki insani durum ciddi ölçüde kötüleşiyor. Çin bundan büyük acı duyuyor. Sivillere zarar veren ve uluslararası yasaya aykırı olan tüm girişimlere karşı çıkıyoruz ve bu durumu kınıyoruz. Çin, çatışmaların azaltılmasına ve barışın yeniden tesis edilmesine yardımcı olan tüm çabaları destekliyor. Sivillerin korunmasına ve insani krizin azaltılmasına faydalı her türlü girişimi olumlu karşılıyoruz. Çin daima Filistin halkının meşru hak ve çıkarlarını yeniden sahiplenme davasını destekliyor. Filistin ve İsrail’in barışçıl bir şekilde bir arada yaşayabilmesini candan bekleyen Çin, uzun zamandan beri barış görüşmesini sağlamak için çabaları aktif şekilde sürdürmektedir. Son çatışmaların patlak vermesinden sonra Çin, ilgili taraflarla yoğun temaslarda bulunarak, gerilimin düşmesi ve sivillerin korunmasını sağlamak için tam güçle çalıştı. Çin aynı zamanda, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı ve Filistin Ulusal Yönetimi aracılığıyla Gazze halkına nakdi yardım sağlamanın yanı sıra, Gazze’ye gıda ve ilaç gibi acil insani yardım malzemeleri gönderdi. Gazze halkının talebi üzerine, çeşitli insani yardımları sağlamaya devam edeceğiz.”

Zhai ayrıca, Çin’in uluslararası toplumla beraber, Gazze’deki savaşı bir an önce sonlandırmak, bölgedeki insani krizi azaltmak, Filistin sorununu tekrar iki devletli çözüm yoluna sokmak için çabaları sürdürmeye istekli olduğunu vurguladı.

Hibya Haber Ajansı