·         13 Kasım 2023 Pazartesi Türkiye; Perakende Satış Endeksleri (Eylül), Ödemeler Dengesi İstatistikleri (Eylül) Japonya; ÜFE (Ekim)

·         14 Kasım 2023 Salı Almanya; ZEW Ekonomik Güven Endeksi (Kasım) Euro Bölgesi; GSYİH (3Ç23-İkinci Okuma), ZEW Ekonomik Güven Endeksi (Kasım) ABD; TÜFE (Ekim)

·         15 Kasım 2023 Çarşamba Türkiye; Tarım ÜFE (Ekim), Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi (Ekim) Japonya; GSYİH (3Ç23-Öncü) İngiltere; TÜFE/ÜFE (Ekim) Euro Bölgesi; Sanayi Üretimi (Eylül) ABD; ÜFE (Ekim), Perakende Satışlar (Ekim)

·         16 Kasım 2023 Perşembe Türkiye; Konut Satış İstatistikleri (Ekim), Konut Fiyat Endeksi (Eylül) ABD; Sanayi Üretimi (Ekim)

·         17 Kasım 2023 Cuma Türkiye; TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi (Kasım) Euro Bölgesi; TÜFE (Ekim-Nihai) ABD; İnşaat İzinleri (Öncü) ve Konut Başlangıçları (Ekim)

- Küresel piyasalarda sakin bir veri akışının ardından bu hafta ABD, İngiltere ve Euro Bölgesi’nde enflasyon verileri takip edilecek. Ayrıca, ABD’de perakende satışlar ve sanayi üretimi ile konut piyasasına ilişkin bir dizi veri gelecek. ABD’de hükümet kapanması konusuna ilişkin gelişmeler izlenebilir.

ABD’de salı günü ekim TÜFE, çarşamba ise ÜFE verilerini yayımlayacak. Piyasanın tahmini TÜFE’nin ekimde aylık %0,1, yıllık %3,3 artış kaydettiği yönünde. Eylülde aylık %0,4, yıllık %3,7 artış olmuştu. ABD’de manşet enflasyon geçen yılın haziran ayında %9,1 ile zirve görmesinin ardından Fed’in para politikasında sıkılaştırmacı adımlarına paralel olarak istikrarlı bir düşüş ile bu yıl haziranda %3,0 seviyesine kadar geriledi. Haziran ayından bu yana bir miktar artış izlenmektedir. Zira çekirdek enflasyon manşet rakamdaki düşüşe benzer bir düşüş eğilimi izlemekle birlikte manşet enflasyona kıyasla yüksek seviyelerde seyretmektedir. Çekirdek enflasyonun ekimde eylüle paralel olarak aylık %0,3, yıllık %4,1 seviyesinde gerçekleşmesi beklenmekte. Yıllık çekirdek (TÜFE) enflasyon Mayıs 2021’den beri %4 seviyesinin altına inmedi. Fed’in yıllık çekirdek (PCE) enflasyon için resmi hedefi %2,0 seviyesinde bulunuyor. Perşembe günkü ÜFE rakamları tarafında; piyasanın ekim tahmini aylık %0,1 artış olduğu yönünde. Eylülde aylık %0,5, yıllık %2,2 artış olmuştu. ABD’nin yıllık üretici enflasyonunda da geçen yılın ikinci yarısından başlayıp bu yıl hazirana kadar düşüş serisi mevcut. Çekirdek ÜFE artışındaki düşüş manşet rakamdaki düşüşe göre daha sınırlı. Haziran ve temmuz aylarında yıllık %2,4 ile Ocak 2021’den sonraki en düşük artış görülmüştü.

Çarşamba günü İngiltere’de de ekim ayı enflasyon rakamları takip edilecek. Sıkılaştırma döngüsüne diğer gelişmiş piyasa ekonomilerinden daha erken başlayan İngiltere’de, enflasyondaki düşüş, diğerlerine göre daha sınırlı oldu. Yıllık TÜFE artışı Ekim 2022’de %11,1 ile 41 yılın zirvesini görmesinin ardından kademeli bir düşüş eğilimine girse de eylülde %6,7 oldu. Ekim için piyasa beklentisi aylık %0,1, yıllık %4,8 TÜFE artışı olduğu yönünde. ÜFE tarafında ise temmuz, ağustos ve eylülde aylık artış olmasına karşın yıllık bazda düşüş izlenmişti.

Haftanın son işlem gününde Euro Bölgesi ekim ayı nihai TÜFE rakamları açıklanacak. Avrupa’da geçen yılın son çeyreğinden beri kademeli olarak düşen tüketici enflasyonu, ekimde, öncü verilere göre aylık %0,1, yıllık %2,9 oldu. Çekirdek TÜFE artışı aynı dönemde aylık %0,2, yıllık %4,2 seviyesinde gerçekleşti. Euro Bölgesi’nde çekirdek enflasyon manşet rakamlara göre daha yüksek seyretmekte ve daha az ivme kaybetmektedir.

ABD’de çarşamba günü ekim ayı perakende satışlar ve perşembe günü aynı döneme ilişkin sanayi üretimi verileri takip edilecek. Enflasyona göre düzeltilmemiş perakende satışların eylülde aylık %0,7 artmasının ardından ekimde %0,1 azaldığı tahmin edilmektedir. ABD’de perakende satışların yıllık bazda artmaya devam etmesine karşın Fed’in sıkılaştırmacı adımlarına paralel olarak geçen yılın ikinci yarısından beri yavaşlama eğiliminde olduğu görülüyor. Tüketim harcamaları için önemli bir gösterge niteliğindeki perakende satışlar, ABD ekonomisinin çoğunluğunu oluşturan tüketimin görece güçlü seyrini yılın son çeyreğine taşıyıp taşımadığına ilişkin bir ipucu niteliğinde olacak. Ayrıca, Walmart gibi büyük perakendecilerin hafta boyunca açıklanacak finansalları da perakende satışların seyrine ilişkin ipucu sağlayacaktır. Salı günü Home Depot, çarşamba Target ve perşembe günü Walmart, Alibaba ile Macy’s’in 3Ç23 bilançoları açıklanacak. Sanayi üretimi tarafında; ekimde aylık bazda %0,4 düşüş bekleniyor. ABD sanayi üretiminde pandeminin ardından yaşanan güçlü sıçramayla Nisan 2021’de yıllık %17,60 ile zirve görmesinden beri yavaşlayarak bu yılın önemli bir kısmında yatay bir seyir izledi.

ABD Kongresinin bu hafta cuma gününe kadar borç tavanı konusunda uzlaşmaya varamaması durumunda hükümet kapanarak birçok programın fonlaması azalabilir ya da tamamen durabilir. Ayrıca, kapanmanın uzun sürmesi halinde kamu çalışanlarının ücret ödemelerindeki aksamanın harcamalara yansımasıyla büyümede bir miktar düşüş beklenebilir. Borç tavanı kaçınılmaz olarak artırılana kadar sürecek olan görüşmeler risk iştahında dalgalanmalara neden olabilir.

 

- Yurt içinde haftanın ilk işlem gününde eylül ayına ilişkin TÜİK’in perakende satış endeksleri ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ödemeler dengesi istatistikleri takip edilecek. Sabit fiyatlarla perakende satış hacmi ağustosta aylık %4,7 azalırken yıllık %17,2 artmıştı. Ağustosta şubattan beri en sert aylık daralma yaşandı. TCMB ödemeler dengesi istatistikleri tarafında; cari işlemler hesabı ağustosta 619mn USD açık verirken altın ve enerji hariç 6,15mlr USD fazla verilmişti. Cari işlemler hesabı 2023 Ocak-ağustos döneminde toplam 43,13mlr USD cari açık verildi. Bir önceki yılın aynı döneminde 35,06mlr USD açık verilmişti.

TÜİK çarşamba günü ekim ayına ilişkin tarım ÜFE rakamları yayımlanacak. Tarım ürünlerinde ÜFE aylık %4,47, yıllık %71,96 arttı. Aynı gün, Hazine ve Maliye Bakanlığı (HMB) ekim ayı merkezi yönetim bütçe istatistiklerini yayımlayacak. Bütçe dengesi eylülde 129,22mlr TL açık verirken faiz dışı denge 58,45mlr TL açık verdi. Önceki yılın aynı döneminde 78,63mlr TL bütçe açığı, 45,51mlr TL faiz dışı açık verilmişti. Bu yıl ocak-eylül döneminde 512,60mlr TL bütçe açığı, 41,74mlr TL faiz dışı açık verildi. Geçen yılın aynı döneminde 4,50mlr TL bütçe açığı, 161,61mlr TL faiz dışı açık verilmişti.

Perşembe günü TÜİK’in ekim ayı konut satış istatistikleri ve TCMB’nin eylül ayı Konut Fiyat Endeksi (KFE) takip edilecek. Türkiye genelinde konut satışları eylülde yıllık %9,5 azalarak 102 bin 656 adet olarak gerçekleşti. KFE ağustosta aylık %5,5, yıllık nominal %90,3, reel olarak yıllık %21,9 oranında arttı. TCMB, ayrıca, para ve banka istatistiklerini yayımlayacak. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) sektöre ilişkin haftalık verileri yayımlayacak.

Haftanın son işlem gününde TCMB, kasım ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’nin sonuçlarını yayımlayacak. TCMB, geçen ay, temsil gücünü artırmak amacıyla Piyasa Katılımcıları Anketinin güncelleneceğini duyurmuştu. Açıklamada, “Katılım sürekliliğinin sağlanabilmesi için sadece kurumsal katılımcılara yer verileceği, kurumların belirlenmesinde; bankalar için aktif büyüklüğü, aracı kurumlar için aktif/portföy büyüklükleri, yurt dışı yerleşik bankalar için Türkiye'deki portföy yatırım büyüklüğü, finansal kesim dışındaki firmalar için ise sektör seviyesinde aktif/ciro büyüklüklerinin nesnel kriterler olarak esas alındığı” belirtilmişti. Güncelleme sonrasındaki ilk ankette (Ekim) cari yıl sonu enflasyon tahmini %67,22’den %68,01’e yükselirken 12 aylık enflasyon beklentisi %44,94’ten %45,28’e yükselmişti. 24 aylık TÜFE beklentisi %23,87’den %25,82’e yükseldi. Döviz kuru tarafında, katılımcıların yıl sonu USDTRY kuru beklentisi 30,14’ten 30,05’e gerilerken 12 aylık beklenti 37,26’dan 38,64’e yükselmişti. Katılımcıların 2023 büyüme beklentisi %3,9’dan %,4,1’e yükselirken 2024 büyüme beklentisi %3,8’den %3,4’e geriledi. TCMM, ayrıca, cuma günü kısa vadeli dış borç istatistiklerini yayımlayacak. Kısa vadeli dış borç ağustosta 165,4mlr USD olarak açıklanmıştı.

 

Geçtiğimiz Hafta Ne Oldu?

- Avrupa hisse endeksleri geçen hafta karışık bir görünüm ortaya koydu. Almanya’da DAX Endeksi %0,30 artarken İngiltere’de FTSE 100 Endeksi %0,77 düştü. Fransa’da CAC 40 Endeksi oldukça sınırlı düşüşle 7.045 puana geriledi. EUR/USD paritesi %0,43 düşüşle 1,068 seviyesine indi. Buna karşın Dolar Endeksi (DXY) 105 puandan 105,9 puana yükseldi. Euro Bölgesi’nde eylül ayı ÜFE rakamları açıklandı. Aylık ÜFE %0,5 artışla beklentileri karşıladı. Yıllık ÜFE ise %12,4 düşüşle beklentilere yakın gerçekleşti. Avrupa’nın lokomotifi Almanya’da ekim ayı final TÜFE rakamları açıklandı. Aylık TÜFE beklentiler (%0) doğrultusunda değişmedi. Yıllık TÜFE de %3,8 artışla beklentileri karşıladı. Almanya’da sanayi üretimi; otomotiv ve elektronik sektörleri öncülüğünde düşüşünü sürdürdü. Sanayi üretiminin eylülde aylık bazda %0,1 düşmesi beklenirken %1,4 düştü. İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi’nin (ONS) açıkladığı verilere göre ülke ekonomisi bu yılın 3. çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla büyüme kaydetmedi. Piyasa beklentisi ise ekonominin %0,1 daralması yönündeydi. Öte yandan İngiltere ekonomisi eylülde stabil kalma beklentisine karşın %0,2 büyüdü.

- Geçtiğimiz hafta ABD hisse endekslerinde pozitif fiyatlamalar hâkim oldu. Dow Jones Endeksi %0,65, S&P 500 Endeksi %1,31 ve Nasdaq Bileşik Endeksi %2,37 arttı. ABD Hazine tahvili faizleri yükseldi; 10 yıllıkların faizi 4,6bp artarak %4,62’ye ve 2 yıllıkların faizi 21,3bp artarak %5,05’e ulaştı. ABD’de işsizlik maaşı başvurularına ilişkin veriler istihdam piyasasındaki soğumaya yönelik sinyal üretti. 04 Kasım haftasındaki başvurular 217 bin olarak gerçekleşti. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, ABD’nin kredi notunu en yüksek seviye olan Aaa’da bıraktı. Kredi not görünümünü ise durağandan negatife düşürdü. Açıklamada; görünümün negatife çevrilmesinin temel nedeninin, ABD’nin mali gücüne yönelik aşağı yönlü risklerin artması olduğu belirtildi. Haricinde ABD tarafında ekonomik veri akışı sakin seyretti.

- Kıymetli madenlerden ons altın %2,85 değer kaybederek 1.936USD’ye geriledi. Emtia grubundan Brent petrol %4’ü aşan düşüşle varil başına 81USD’den işlem gördü.

- BİST100 Endeksi geçen hafta 7.738-7.942 puan aralığında sınırlı değişti. Gösterge Endeks %0,85 artış kaydetti. Böylece Endeks haftayı 7.771 puandan tamamladı. İşlem hacmi ise 409,11 milyar TL olarak gerçekleşti. USD/TRY kuru %0,55 artışla 28,54 TL’ye ve EUR/TRY kuru %0,23 artışla 30,52 TL’ye yükseldi. Gram altınsa ons altındaki düşüşü takip ederek 41 TL değer kaybetti ve 1.777 TL oldu. TCMB ekim ayına ilişkin fiyat gelişmeleri değerlendirmesini yayımladı. TCMB’nin değerlendirmesinde taze meyve-sebze hariç gıdada fiyat artışlarının gücünü koruduğu belirtildi. Yıllık enflasyonun; gıda ve temel mal gruplarında gerilediğini, hizmet ve enerjide artış kaydettiğini belirten TCMB enerji grubunda, akaryakıt fiyatlarındaki düşüşe karşın, diğer enerji emtia fiyatlarındaki görünümün gecikmeli etkileriyle artış kaydedildiğini ifade etti. TÜİK, eylül ayına ilişkin sanayi üretim istatistiklerini yayımladı. Sanayi üretimi önceki aya kıyasla %0,1 gerileyerek üçüncü ay üst üste aylık daralma kaydetti. Aynı dönemde mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı %9,1 seviyesinde gerçekleşti. Böylece tek haneli işsizlik serisi beşinci aya ulaştı. İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan Türkiye’nin dış ticaret haddi, eylülde 86,3 oldu. Ağustos’ta dış ticaret haddi 86,8 olarak kaydedilmişti.

Kaynak Piramit Menkul

Hibya Haber Ajansı