Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi, sağlık hizmetinin yanı sıra yaptığı etkinliklerle sağlıklı yaşam konusunda dikkat çekmeye devam ediyor.  14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla hastanede diyabet hastalığı konusunda bilgilendirme yapmak için stant açıldı.

Harran Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Endokrinoloji ve Metabolizma Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Karaaslan da diyabet hastalığının başlangıcı, tetikleyen durumlar ve kişiye vereceği zararlar konusunda açıklamalarda bulundu.

Karaaslan, diyabetin pankreas adı verilen salgı bezinden insülinin üretilemediği, az üretildiği veya üretilen insülinin hedef hücrelerde etkili bir şekilde kullanılamadığı durumlarda ortaya çıkan, kan şekeri yüksekliğiyle seyreden kronik bir hastalık olduğunu ifade etti.

Diyabetin dünya genelinde oldukça sık görülen bir halk sağlığı sorunu olduğunu ve sağlık sistemleri üzerinde büyük bir yük oluşturduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Karaaslan, “Dünya genelinde erişkin nüfusta diyabet sıklığının yüzde 10,5 civarında olduğu ve bu sıklığın giderek artacağı tahmin edilmektedir. Türkiye, Avrupa’da diyabet sıklığının en yüksek olduğu ve en fazla diyabetli hastanın yaşadığı üçüncü ülkedir.” dedi.

Hibya Haber Ajansı