Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, TSK'nın Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ilk andan itibaren gerekli her türlü faaliyeti yaptığını belirten Bakan Yaşar Güler, TSK unsurlarının yaptığı çalışmaları anlattı. Deprem sonrası 6 bin 400 sorti yapıldığını dile getiren Bakan Yaşar Güler, bu rakamın Hava Kuvvetleri Komutanlığının bir yıldaki toplam sorti sayısından fazla olduğunu kaydetti.

Bakan Güler, depremin ilk gününde gittiği Hatay'da bir konteynerde 2,5 ay kaldığını ifade ederek, Suriye'nin kuzeyindeki üs bölgelerinden dahi askerlerin çalışmalara katılmak üzere sevk edildiğini söyledi.

Türk Silahlı Kuvvetlerinde personel, istihbarat, harekat-operasyon ve lojistik olmak üzere dört önemli disiplinin bulunduğunu belirten Bakan Yaşar Güler, bunlardan istihbarat ile harekat-operasyonun en önemli disiplinler olduğunu bildirdi.

Bakan Güler, S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi'ne yönelik soruya "Bizler 7 gün 24 saat, 365 gün bu memleketin güvenliği için çalışıyoruz. S-400'ü alıp bir fabrikanın köşesine teslim edemeyiz. Böyle bir şey asla yok. S-400'e ihtiyaç duyduğumuz anda düğmeye bastığımızda, ne olduğunu merak edenlerin hepsi görür." yanıtını verdi.

Yüzde 50 zorunlu yüzde 50 profesyonel askerlik

Bakan Yaşar Güler, zorunlu askerlik konusunda "Önümüzdeki dönemde de yüzde 50 zorunlu, yüzde 50 profesyonel askerlik. Zaten şu anda bu oranları yakalamış durumdayız. Bunu da korumaya yönelik düşüncemiz devam ediyor." diye konuştu.

Sağlık Bakanlığına devredilen askeri hastanelerin durumuna yönelik soruları da yanıtlayan Bakan Güler, şunları söyledi:

"Şu anda 5 tane hastane ve ihtiyaç hâlinde tam izolasyonu sağlanmış 10 hastane Türk Silahlı Kuvvetlerine tahsis edilmiş durumda. Bununla birlikte Askeri Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlı 4 seyyar hastanemiz var. TCG Anadolu’da ikinci basamak sağlık teşkili, KKTC'deki Girne Asker Hastanesi, Sağlık Bakanlığı'nın iki seyyar sahra hastanesinin ikinci basamak acil sağlık hizmeti de şu anda bizde ve hepsi bize ait.”

Bakan Güler, binbaşı ve emekli astsubayların görev tazminatlarının durumuna ilişkin soruyu da yanıtlayarak, konuya ilişkin kanun teklifinin bu yıl içerisinde Meclis'e sunulacağını ifade etti.

Görüşmelerin ardından, Millî Savunma Bakanlığının 2024 yılı bütçesinin yanı sıra Akaryakıt İkmal ve NATO Pol Tesisleri İşletme Başkanlığının bütçe ve kesin hesapları ile Sayıştay raporları kabul edildi.

Hibya Haber Ajansı