Erken doğan bebeklerin doğum anından itibaren bütün gelişim süreçleri boyunca ihtiyaçları olan tıbbi bakım ile psikolojik ve gelişimsel desteği alabilmeleri için bebeklerin ve ailelerinin toplumsal ve politik düzeyde sesi olabilme misyonu ile kurulan Türkiye El Bebek Gül Bebek Derneği, kuruluşunun 17. yılına denk gelen 17 Kasım Dünya Prematürelik Günü'nde prematüre bebekler ve ihtiyaç duydukları özenli bakıma ek olarak prematürelik sürecinde aileleri bilgilendirme ve destek olma konularında da farkındalık yaratmaya devam ediyor.

Son yıllarda teknolojik ve bilimsel gelişmelere paralel olarak prematüre bebeklerin sağlık imkanları hastane ortamında giderek artmıştır. Ancak bu mucize bebeklerin yaşam kaliteleri ve becerileri yeni doğmuş bebeklere göre daha zorlu olduğundan bakımları aylar hatta yıllar süren hassas ve itinali bir takip gerektiriyor.  Bebek yoğun bakımları her ne kadar bebek gelişimine uygun hale getirilmeye çalışılsa da ev ortamındaki özel bakım bu bebekler için her zaman önem arz ediyor. Bu sebeple anne ve ailelerinin özel gereksinimli prematüre bebekler konusundaki bakımları eksiksiz öğrenmesi en hassas bakım konularından biri olarak ön plana çıkıyor. 

Prematürelik bakımı konusunda anne ve ailelerin eğitim düzeyi  ve sosyoekonomik koşulları ne kadar önemli olsa da kuvözde hayata gözlerini açan bu bebeklerin, ten tene temas ile anne ve bebek uyumunu hissetmesi gelişimleri açısından önemli konulardan biridir. Örneğin, El Bebek Gül Bebek Derneği'nin Yataş Bedding işbirliği ile gerçekleştirdiği ''Kuvöz Nestleri ve Örtüleri', bu bebekleri sarmalayarak onlara anne karnına yakın bir ortam sağlıyor. Bu şekilde bakılan prematüre bebekler daha huzurlu saatler geçiriyor ve hastane kalış süreleri kısalıyor. Kuvözde, anne karnındaymış gibi tutulmaya çalışılan prematüre bebekler için küvözlerde kullanılan rahim güvenliğini taklit eden ve gelişime destek sağlayan nestler ise  prematüre doğan bebekler için gereken güvenlik ve sınır hissini sağlıyor. Örneğin, kuvöz örtüleri bebeği rahatsız edebilecek ışık ve sesleri azaltıp, büyüme saatlerinde daha huzurlu ve kaliteli bir şekilde dinlenmelerini sağlıyor.  

Yine El Bebek Gül Bebek Derneği tarafında Yataş Bedding işbirliği ile kurulan  ''Anne Bebek Uyum Odaları'', taburculuk öncesi  prematüre bebeğin bakımlarını anneye yaptırarak anne ve bebeği birbirine bağlıyor. Prematüre bebekler daha ev ortamına girmeden bu özel odalarda anne ile ten tene temas kuruyor. Bu ise anne bebek yakınlaşması ve iletişimine destek sağlayarak prematüre bebeklerin gelişiminde önemli katkılar sağlıyor.

Prematüre bebeklerin gelişimi çok kestirilemezken birçok sağlık problemi olan, zeka ve motor gelişimleri kötü olacak diye beklenen  sayısız prematüre bebek, beklenenden daha iyi gelişim göstererek birçok hekimi şaşırtmaya devam ediyor. Bu gizemli faktör ise ''sıcak ev ortamı'' olarak açıklanıyor. Görülüyor ki, taburculuk sonrası prematüre bebeğin sevgiyle, itinayla, sabırla, yaşına uygun oyunlarla, değişik aile fertlerinin dokunuşu ve şefkati ile büyümesi gelişimlerini önemli derecede etkiliyor.

El Bebek Gül Bebek Gül Bebek Derneği, bu kapsamda tüm Türkiye genelinde yeni doğan bakım üniterine Yataş Bedding işbirliği ile, prematüre bebeklerin gelişimlerini olumlu yönde destekleyen nest ve kuvöz örtülerini ulaştırıyor ve “Anne-bebek Uyum Odaları”nı yeniliyor ya da inşa ediyor. Dernek çalışmaları arasında ayrıca; anne kordonu hissini kuvöz içerisinde hissedebilmeleri için Müge Melek Ahtapot Bebekler, anne kucağı eksikliğini giderebilecek “Anne Kokusu Mendilleri”, “Kanguru Bakımı” ve “Ten Tene Temas” yapabileceği sandalye bağışları da yer alıyor. 

Prematüre farkındalık rengi Mor. Bu mucize bebekler için el emeği ile özenle örülen, kuvöz içerisindeki sıcaklıklarını düzenlemelerine yardımcı olan yaklaşık 1000 sayıda prematüre “Mor Renk” bebek beresi, 17 Kasım Dünya Prematürelik Günü'ne özel olarak Türkiye genelindeki hastanelere  ulaştırıldı. El Bebek Gül Bebek Derneği, prematüre bebeklerin doğumundan gelişimine hem prematüre bebekler hem de aileleri için zorlu olan bu süreçte her türlü desteği vermeye devam ediyor. 

Hibya Haber Ajansı