TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda iktidarın turizm karnesini eleştiren DEVA Partili Milletvekili Seda Kaya Ösen, “Hükûmet ve yerel siyasi kurumlar neden hâlâ ortak bir turizm stratejisi yürütemiyor?” diye sordu.

Son dönemlerde yaşanan savaşların ve pandeminin, turizmdeki kötü tablonun gerekçesi olmayacağını söyleyen Ösen, Türkiye’nin 2023 yılı turizm hedefleri ile gelinen noktayı şu ifadelerle karşılaştırdı:

“On Birinci Kalkınma Planı’nda, 2023 yılında 65 milyar dolarlık turizm geliri hedefi konuldu. Orta vadeli plana ve On İkinci Kalkınma Planı’na göre bu yıl gerçekleşmesi beklenen revize rakam 55,6 milyar dolar. Geçtiğimiz günlerde TÜİK tarafından açıklanan üçüncü çeyrek turizm istatistiklerine göre bu yıl şu ana kadar 42 milyar dolarlık bir gelir elde edilmiş, geriye kalan üç ayda revize hedefin tutturulması için 14 milyar dolar Türkiye'nin gelir elde etmesi gerekiyor. Yine, On Birinci Kalkınma Planı’nda hedeflendiği üzere, 2023 yılında 75 milyon yabancı ziyaretçi beklenirken yeni açıklanan verilere göre, revize hedef 57 milyon olmuştur. Üçüncü çeyrek sonunda bu rakam 44 milyon 605 bin kişi olmuşken, eski hedefin yerinde yeller esmiş ve yeni hedefin yakalanması için yaklaşık 12 milyon 400 bin ziyaretçi daha ülkemize gelmesi gerekmektedir.”

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2019-2023 Stratejik Planı’ndaki tespitler

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2019-2023 Stratejik Planı’nda tespit edilen, turizm sektörünün güçlü ve zayıf yönleriyle alakalı listelenen maddelerle ilgili geride kalan dönemde ne gibi ilave alındığını soran Ösen, “Örneğin, turizm sektörüne neredeyse her yatırımcının, işletmecinin birebir deneyimlediği; yetiştirilmiş, nitelikli, eğitimli eleman eksikliği. Bu konuda, bu sezon birçok işletmede oteller arasında yüksek bedellerle eleman transferleri bile gündeme gelmiştir. Sayın Bakan bu hususta, turizm otelcilik lise ve üniversite bölümlerine yapılan yatırımdan bahsetmiştir, hedef olarak 4 bin öğrenciden bahsetmiştir. 4 bin öğrenci yeterli bir hedef midir? Kaldı ki geçen sene bu öğrenci sayısı 3 binde kalmıştır.” şeklinde konuştu.

 

 

Hibya Haber Ajansı