Çin’in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Zhang Jun, Güvenlik Konseyi reformunda kaynak sorunlarına odaklanılarak, sistematik düşünceye bağlı kalınması ve geniş fikir birliklerine ulaşılması gerektiğini belirtti.

Zhang Jun, BM 78. Genel Kurulu’nda Güvenlik Konseyi’nde reformu incelemek amacıyla düzenlenen oturumda, Güvenlik Konseyi’nin kurulmasından bu yana geçen 78 yıl boyunca çatışmaların ortadan kaldırılmasında ve savaşların önlenmesinde yeri doldurulamaz bir rol oynadığına işaret etti.

Zhang, aynı zamanda Güvenlik Konseyi’nin oluşumunun adil olmaması, temsilinin yeterli olmaması, yapısının rasyonel olmaması gibi temel sorunlara da önem verilmesi gerektiğini belirterek, “Hastalığın ancak kaynağı bulunduğunda doğru ilaç verilebilir. Reform da ancak kaynak sorunu çözüldüğünde ilerletilebilir.” dedi.

Güvenlik Konseyi’nin işleyişinin jeopolitik zıtlaşma, güç siyaseti ve çifte standart gibi unsurlardan ciddi etkilendiğini, dayanışma ve iş birliği ortamının bozulduğunu, birlik ve eylem gücünün büyük ölçüde zayıflatıldığını dile getiren Zhang, Çin’in diğer üye ülkeler gibi, Güvenlik Konseyi’nin BM Şartı kapsamındaki sorumluluklarını etkili şekilde yerine getirmesi, uluslararası toplumun beklentilerine zamanında yanıt vermesi ve uluslararası barış ve güvenliği güçlü bir şekilde savunmasının güvence altına alınması için kapsamlı, anlamlı ve sistematik reformu desteklediğini vurguladı.

Güvenlik Konseyi’nin kolektif güvenlik mekanizmasının çekirdeği olduğuna dikkat çeken Zhang, “Güvenlik Konseyi reformunun tek doğru yönü, gelişmekte olan ülkelerin temsilinin ve sesinin gerçekten artırılmasıdır. Bu, ezici çoğunluğu oluşturan üye ülkelerin ortak arzusudur. Bu doğrultudan sapan hiçbir reform kabul edilemez.” diye konuştu.

Zhang ayrıca, reformun gerçek anlamdaki uluslararası adalet ve hakkaniyeti yansıtması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Hibya Haber Ajansı