Bakan Yerlikaya’nın konuşmasından satır başları şu şekilde:

“İzmir’e gitmek üzere limandan ayrılan Türk bayraklı Kafkametler adlı Türk gemisi sürüklenerek mendireğe çarpmak suretiyle maalesef batmıştır. Gemide bulunan 13 Türk mürettebattan bir vatandaşımızın cansız bedenine ulaşılmıştır. Gece saatlerinde kamuoyunla paylaştığımız gibi Kamerun bayraklı palada isimli kargo gemisi halatının kopması nedeniyle sürüklenerek karaya oturmuştur. Gemide bulunan 13 mürettebat da itfaiye ekipleri tarafından kurtarılmıştır.

Yine Kamerun bayraklı kargo gemisin halatının kopması ile sürüklendiği liman römorkörümüz tarafından 12 mürettebatıyla yedeğe alınarak kurtarılmıştır.

Kafkametler mürettebatından bir cansız bedene ulaşıldığını söylemiştik ve 11 kayıp mürettebatla ilgili Deniz Kuvvetleri, Kıyı Emniyeti, Jandarma, Emniyet ve İtfaiye ekipler hava koşullarının düzelmesi ile arama kurtarma faaliyetlerine bu sabah erken saatte başlamıştır. Ama dün geminin battığı saatten itibaren karadan tarama ve gözetleme kesintisiz devam etmiştir. Bu karadan tarama ve gözetleme ile bu mürettebatımızı bulduk teşhis ettik. 797 arama faaliyetlerinde görevli arkadaşımız var 295 araç, 2 uçak, 1 helikopter, devriye botlarımız ile birlikte yoğun bir şekilde havanın bize müsaade ettiği ölçekte arama çalışmalarımız devam ediyor. Temennimiz en kısa zamanda kayıp 11 mürettebata ulaşmak.

Zonguldak Karadeniz Ereğlimizde maalesef 3 vatandaşımız hayatını kaybetti. Batman’da sabah saatlerinde 3 vatandaşımız 1 kayıp vardı o kayıp vatandaşımıza da ulaşıldı. Maalesef 4 vatandaşımız hayatını kaybetti. 1 vatandaşımız da Diyarbakır Hani de sele kapılarak hayatını kaybetti. Bulunan 1 mürettebatımızla beraber şu anda fırtına sel ve aşırı yağışlardan dolayı 9 vatandaşımızın vefat ettiğini üzülerek belirtmek istiyorum. Allah rahmet eylesin diliyorum.

Sadece kayıp gemimiz Kafkametler mürettebatından 11 kayıp vatandaşımız var onun haricinde diğer vilayetlerimizde AFAD’ın bildirdiği kayıp vatandaşımız şükürler olsun ki yok.

Bunun haricinde turuncu uyarı verilen 16 ilden sadece 2009 ihbar yapıldı. Bu turuncu illerdeki görevli sayımız 7 bin 52 bunun 323’ü AFAD personeli olmak üzere tüm illerde valiliklerimizin koordinasyonunda çok büyük özveriler gösterildi.

Zonguldak’ta maalesef 57 okulumuzun çatısı uçtu. Bunlarla ilgili ve diğer harcamalarla ilgili ilk etapta 50 milyon lira valiliğimizin emrine il özel idaremize kaynak gönderdik. 43 işyeri ve evin çatısının uçtu bilgisi de elimizde ve bununla ilgili çalışmalar başlatıldı. Zarar tespitlerimiz yapılıyor. En geç cuma cumartesi günü destek ödemelerimiz yaparız."

Hibya Haber Ajansı