İstanbul’da 2 günde metrekareye 100 kilograma yakın yağmur yağdığını hatırlatan İmamoğlu, “İstanbul'da tek bir yerde, şehrin altyapısına dayalı su baskını, göllenmeler, trajik durumlar yaşanmamıştır. Yani daha önceki Üsküdar, daha önceki Beşiktaş, daha önceki Kartal, daha önceki Avcılar veya işte Beylikdüzü veya diğer yerlerdeki o sel görüntüleri yaşanmamıştır. Biz, doğru işler yapıyoruz. Altyapıya, iş yapıyoruz. Görünmeyen hizmetleri İstanbulluların hizmetine sunuyoruz. Niçin? Konforlu, daha güzel bir yaşam için. Biz, buna devam edeceğiz. İETT'yi, İSKİ'yi gündemine alıp, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kadim kurumlarını küçülten, onları aşağılamaya gayret eden muhalefetin bu anlayışını İstanbul'da çok üzülerek takip ediyorum. Ben onlara da muhalefet olarak kötü dil kullanmamalarını, daha düzeyli, daha seviyeli bir dil kullanmalarını tavsiye ediyorum. Çünkü, uzun yıllar muhalefet olarak bu ülkeye hizmet edecekler, şehre hizmet edecekleri gibi. O muhalefet dilini düzeltmezlerse, muhalefet olarak bile meclislerde bulunamayacak hale ve duruma düşerler” dedi.

Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli’nin eşlik ettiği İmamoğlu, metrobüs yolculuğu öncesinde, Beylikdüzü TÜYAP metrobüs son durağında İETT Genel Müdürü İrfan Demet ve İBB Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyon Dairesi Başkanı Ayhan Taş’tan uygulamayla ilgili detaylı bilgiler aldı. İmamoğlu, kendisini takip eden basın mensuplarına da aynı noktada değerlendirmelerde bulundu. Beton yol uygulamasına 2022 yılı itibariyle başladıklarını hatırlatan İmamoğlu, “2023 itibariyle de 54 kilometreyi aşan bir kısmını tamamladılar. Kalan kısmını da 2024 yılı içerisinde inşallah tamamlayacağız. Böylelikle, gördüğümüz metrobüs hattında, sadece köprüler ayrı bir imalat şeklinde yürütüldüğü için -ama Haliç ama 15 Temmuz Şehitler Köprüsü- bu iki köprünün dışında, tamamı beton yola dönüşmüş olacak” ifadesini kullandı.

“Yerli, çevreci; bizim ürünümüz”

Beton yolun, asfaltta yaşanan erken bozulmaların ve bundan kaynaklı araç arızalarının önüne geçeceğini aktaran İmamoğlu, “Bu yaşanan bozukluklar, ne yazık ki bazı zemin kaynaklı kazalara da sebep olabiliyordu. Bütün bunları engelleyici bir çalışmayı yürütmüş olduk. Tabii dayanımı oldukça uzun bir süre. 20 yılı aşkın bir dayanma gücü ve süresi var. Bir başka yönü de yerli, çevreci, bizim ürünümüz. Yani mıcırı bizim ocaklarımızdan çıkıyor. Çimentoyu biz üretiyoruz. Beton tesisi ve bunun AR-GE’sini yapan yine bizim kuruluşlarımız, şirketlerimiz” diye konuştu. Öz kaynak kullanımıyla metrobüs hattına 242 otobüs kazandırdıklarını belirten İmamoğlu, “Önümüzdeki hafta 252’ye tamamlamış oluyoruz. Yani 252 aracımız daha 1-1,5 yaşında araçlarımız şeklinde ve de çok özel donanımlı araçlar bunlar. Bir yandan araçlarını yenilediğimiz, bir yandan zeminini yenilediğimiz bir metrobüs konforunu İstanbullulara yaşatıyor olacağız. Bu yenilikçi adımı atan ve yollarını bu şekilde düzenleyen, emeği geçen bütün arkadaşlarımıza teşekkür ederiz” sözlerine yer verdi.

“bizim dönemimizde kazalar azaldı”

İmamoğlu, aynı alanda gazetecilerin gündeme ilişkin birçok sorusuna da yanıt verdi. İmamoğlu’nun, beton yolun ve yeni metrobüslerin olası kazaların önüne geçip geçmeyeceği ve tasarruf sağlayıp sağlamayacağı yönündeki sorusuna şu yanıtı verdi:

“Yıllara sari düşündüğünüzde, bu aynı zamanda ciddi bir tasarruf. Hem bakımı hem yenilenmesiyle hem araçlardaki -az önce verilen oranları duydunuz- yüzde 15 oranında az hasar veriyor olması, lastik, kaporta ve diğer aksamlarıyla beraber, bütünlükçü baktığınızda çok ciddi tasarrufları olduğunu görebiliyoruz. Tabii kazaları da elbette azaltacak durumu bize yaşatacak metrobüs hattında. Ama şunu söyleyeyim: İETT'yi, İSKİ'yi gündemine alıp, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kadim kurumlarını küçülten, onları aşağılamaya gayret eden muhalefetin bu anlayışını İstanbul'da çok üzülerek takip ediyorum. Bunu muhtelif gazetelere taşıyan… Bakın, bizi eleştirebilir. ‘Şurada kaza oldu’ diyebilirsiniz. Veya işte ‘Şu kazada insanlar -Allah korusun- yaralandı’ diyebilirsiniz. Bu kazalar, Ekrem İmamoğlu'nun döneminde olmuyor sadece. Bu kazalar hep vardı. Yine olacak. Yani sıfır kaza diye bir ortalama dünyada yok. Ama şunu biz iddialı bir şekilde söylüyoruz. Bizim dönemimizde kazalar azaldı. Bizim dönemimizde birçok sıkıntı da azaldı. Fakat daha öncesinde, gerçekten bu kadar düşük seviyeli bir muhalefet dilini biz kullanmadık. Yani otobüs kazasını alıp, başka bir trajik dile taşımadık. Ya da bir belediye başkanına hakaret dili kullanarak, muhtelif basın kuruluşlarında bunu haber haline getirmedik.”

13 duraklı beyaz yol deneyimi

Değerlendirme konuşması ve soru-cevap bölümünün ardından gazetecilerle birlikte Beylikdüzü TÜYAP’tan metrobüse binen İmamoğlu, beton yol konforunu 13 durak boyunca deneyimledi. İmamoğlu, bu sırada da gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlamaya devam etti. İmamoğlu ve gazetecilerin yolculuğu, Avcılar durağında noktalandı.

 

Hibya Haber Ajansı