Esen, partisi ve siyasi görüşü fark etmeksizin bütün kadınları çevrimiçi bilgilendirme toplantılarına katılmaya davet etti.

DEVA Partisi Kadın Politikaları Başkanı ve İstanbul Milletvekili Elif Esen, DEVA Partisi olarak yerel yönetimlerde kadın sayısını arttırmaya yönelik başlattıkları ve geçtiğimiz günlerde ilk çevrimiçi toplantısını yaptıkları “Yerelde Kadına Yer Var” kampanyasına illşkin detayları ve kampanyanın önemini TBMM’de düzenlediği basın toplantısında açıkladı.

Proje ile daha çok kadının, yerel yönetimler yani belediyelerde karar ve yönetim süreçlerine etkin katılımını hedeflediklerini belirten Esen, “Amacımız, kadın ve çocukların güncel sorun ve ihtiyaçlarının yönetim süreçlerine kadın gözüyle, farkındalığıyla aktarılması ve etkin, uygulanabilir çözümler üretilmesi.” dedi.

Yerel yönetimlerin vatandaşa hizmet sunan taraf olması sebebiyle, toplumsal cinsiyete duyarlı, adaletli dağılımı sağlamanın da projenin bir diğer amacı olduğunu ifade eden Esen, “Bu sayede yerel yönetimlerde hizmetlerin etki ve verimliliğini artırmak ve yerel yönetimlerde hizmet sunulacak bütçenin dengeli, hakkaniyetli dağılımının sağlanmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

2022 nüfus verilerine göre toplam nüfusumuzun yaklaşık yarısının kadın olmasına rağmen yerel yönetimlerde kadın sayısının oldukça az olduğunu vurgulayan Elif Esen, şu ifadeleri kullandı:

‘Cumhuriyet tarihi boyunca 32 bin erkek belediye başkanımızın yanı sıra sadece 150 kadın belediye başkanı olabilmiş’

“Türkiye'de 81 il, 922 ilçe, 394 belde, 31.963 mahalle, 18.329 köy bulunmaktadır. Peki, Türkiye’de Cumhuriyet tarihi boyunca kaç kadın kaç erkek belediye başkanımız olmuş biliyor musunuz? 32 bin erkek belediye başkanımızın yanı sıra sadece 150 kadın belediye başkanı olabilmiş. Tam 213 kat fark var. Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nün güncel verilerine göre, bugün ülkemizde yerel yönetim seçimlerinde seçilenlerin sadece %3,9'u kadınlardan oluşmaktadır. Bu durum, toplumumuzda eğitim, sosyal alan ve ekonomide yaşanan sorun ve eşitsizliklerin bir karnesi adeta.”

Elif Esen, kampanyaya ilişkin merak edilenlerle ilgili şöyle konuştu:

“DEVA ailesi olarak ‘yalnız değilsiniz’ diyeceğiz”

“İstiyoruz ki ülkemizi, ilimizi, ilçemizi yöneten kurullarda daha çok kadın olsun. Böylece; kadınların, kız çocuklarının, tüm insanların sorun ve ihtiyaçlarına daha etkin çözümler getirelim, daha fazla denetim mekanizması kuralım. Kadınları kampanyamızla destekleyelim, yürüdükleri zorlu yolda ışık olalım, cesaret verelim. Elbette aile ve yakın çevre desteği çok önemli ama biz de DEVA ailesi olarak yanlarında olacak ve ‘yalnız değilsiniz’ diyeceğiz. Yürüdükleri yolda teknik ve duygusal dayanıklılıklarını güçlendireceğiz. Paylaşım platformlarımızı aktif tutarak hem fiziki hem de dijital platformların sağladığı yakınlaştırma avantajı ile desteğimizi sürdüreceğiz.”

Hibya Haber Ajansı