“Biz çok çalışmaya hep gönüllüydük”

Kültürel mirasın evrenselliğine değinen  Hacettepe Üniversitesi Tarihi ve Kültürel Mirası Araştırma Merkezi (HÜTKAM) Müdürü Doç. Dr. Pelin Şahin Tekinalp, “2016’da başladığımızda başlığımız sadece Kültürel Bellekti. Biz çalışmaya, çok çalışmaya hep gönüllüydük. Ama biz bile başlarken bir seri hayal etmemiştik. Daha her disiplinde söylenecek ne çok sözümüz olduğunu fark ettiğimizde bir kez daha düzenlemeliyiz ve hatta seri olmalı düşünceleri peş peşe geldi. O tarihten sonra, tarihe not düşmek adına “Kültürel Bellek” başlığına yeni tarihleri ekledik, kültürel miras evrenseldir.” diye konuştu.

“Bu kente tutunmak isteyen her fıtrata bir saha var”

Ankara’nın çeşitli kültürlere ev sahipliği yaptığından söz eden Türkiye Kent Konseyleri Birliği ve Ankara Kent Konseyi Başkanı, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanvekili Halil İbrahim Yılmaz,  “Türkler yaşayarak, görerek anlıyor. Belki de ondan dolayı kent belleği değerlidir. Çünkü ne kadar kayıtlı, yazılı eser olursa olsun okuyarak olgunlaştıramıyoruz hafızamızda. Biz kent belleğini yaşatabilmek için tarihin, edebiyatın, sanatın, arkeolojinin vazgeçilmezliğini biliyoruz. Bu kentin kabadayısından taksicisine kadar her birinin kent belleğinin bir parçası olduğunu da biliyoruz. Bu kente tutunmak isteyen her fıtrata bir saha var.” dedi.

“Kenti yönetmek kolay değil”

Huzurlu bir kent için belediyenin önemine dikkat çeken Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanı Bekir Ödemiş, “Biz ilk kez bu çalışmayı yapmıyoruz. Hacettepe Üniversitesi ile pek çok alanda iş birliğimiz var. Kenti yönetmek kolay değil, pek çok bileşen var. Bu bileşenlerin içerisinde eğer nitelikli grupları kaçırırsanız ortaya çok kötü bir kent çıkabiliyor.” açıklamasında bulundu.

“21’inci yüzyıl üniversiteleri artık çok farklı”

Üniversitelerin eskisinden farklı bir anlayış ile eğitim verdiklerini dile getiren  Hacettepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sibel Aksu Yıldırım, “21’inci yüzyıl üniversiteleri artık çok farklı. Topluma dokunmayan araştırmalar üreten bir üniversitenin ne kendisine ne ülkesinin geleceğine faydası olabilir.” diye konuştu.

“Kültürel bellek sempozyumları çok kıymetli bir etkinlik biçimi”

 Kültürel bellek sempozyumlarının kentler için önemine vurgu yapan Ankara Kent Konseyi Başkan Vekili ve İcra Kurulu Üyesi Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin şunları söyledi:

“Kültürel bellek sempozyumları benim gerçekten çok kıymet verdiğim akademik ortamla bu kenti kent yapan somut ve somut olmayan mirasın değerlendirildiği çok kıymetli bir etkinlik biçimi. Bir süredir de parçası olmaktan onur duyduğum bir etkinlik biçimi. Pandemi döneminde durmayan çok daha zengin ve derin bir içerikle devam eden üstüne üstlük bu geleneği Gonca ve Pelin hocalarımın azmi, etraflarındaki gönüllülerin, adanmışların enerjisiyle sürdüren çok önemli bir sivil toplum hareketi aslında bir tarafta.”

Hibya Haber Ajansı