Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping dün Shanghai kentinde Yangtze Nehri Deltası’nın entegre kalkınmasının hızlandırılmasına ilişkin düzenlenen bir toplantıya katıldı ve toplantıda konuşma yaptı.

Çin'in bölgesel kalkınma fikri nedir? Yangtze Nehri Deltası’nın entegre kalkınması ne anlama geliyor? Yangtze Nehri Daltası’nın entegre kalkınması nasıl hızlandırılır? Xi’nin konuşması bu sorulara yanıt getiriyor.

Çin’in bölgesel kalkınmasının temel düzeni nasıl?

Koordineli bölgesel kalkınmayı teşvik etmek, Çin'in kalkınmasının stratejik bileşenlerinden biridir. Şu anda Çin’de ülkenin batı kesiminin kalkındırılması, ülkenin kuzeydoğusunda yer alan eski sanayi üslerinin kapsamlı şekilde kalkındırılması, başkent Beijing ile çevresindeki Tianjin kenti ve Hebei eyaleti arasındaki koordineli kalkınma, ülkenin orta kesimi ve Yangzte Nehri Eknomik Kuşağı’nın kalkınması, ülkenin güney sahil bölgelerinde yer alan Guangdong eyaleti, Hong Kong ve Macaokentlerinden oluşan Büyük Körfez Bölgesi’nin inşası ve ülkenin doğu kesimindeki Yangtze Nehri Deltası’nın entegre kalkınması olmak üzere 6 bölgesel kalkınma stratejisi uygulanmakta.

Yangtze Nehri Deltası’nın entegre kalkınması ne anlama geliyor?

Yangtze Nehri Deltası Yangtze Nehri'nin aşağı kesimlerinde, Sarı Deniz ve Doğu Çin Denizi sınırında yer almaktadır. Burası Yangtze Nehri denize girmeden önce oluşan alüvyonlu bir ovadır. Bölgede uluslararası metropol Shanghai kenti ve komşuları Jiangsu, Zhejiang ve Anhui eyaletleri bulunuyor. Metropol ve büyük şehirlere dayanarak coğrafi ve ekonomik anlamda bir “megalopolis” oluştu. Burası Çin'deki en aktif ekonomik kalkınmaya, en yüksek açıklık derecesine ve en güçlü inovasyon yeteneğine sahip bölgelerden biridir. Bölgenin toplam ekonomisi ülkenin yaklaşık 4’te birini ve bölgedeki doğrudan yabancı yatırım ülke toplamının yüzde 39'unu oluşturmaktadır.

Kasım 2018’de Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping Çin’de ilk kez düzenlenen Uluslararası İthalat Fuarı’nda Yangtze Nehri Deltası’nın entegre kalkınmasına destek verileceğini açıklamıştı. Daha sonra yayımlanan “Yangtze Nehri Deltası’nın Bölgesel Entegre Kalkınması Planının Ana Hatları” uyarınca söz konusu bölge, Çin'in ekonomik büyümesinin direği, kalkınmanın itici gücü ve reform için test alanı olarak Çin tarzı modernleşmeye hizmet edecek ve ülkenin bölgesel entegrasyonu ve kalkınması için bir örnek sunacak.

Yangtze Nehri Deltası’nın entegre kalkınması nasıl hızlandırılır?

Cumhurbaşkanı Xi yaptığı konuşmada geçen 5 yıl içinde Yangtze Nehri Deltası’nın entegre kalkınmasında elde edilen başarıları onayladı ve bilim ve teknolojik yenilikçiliği güçlendirmek, entegre kalkınma sistemini ve mekanizmasını geliştirmek, üst düzey eşgüdümlü açılımı teşvik etmek, ekolojik çevrenin ortak korunmasını ve yönetimini güçlendirmek ve güvenli kalkınma yeteneğini geliştirmek gibi önerilerde bulundu. Xi ayrıca Shanghai kentinin ekonomi, finans, ticaret, taşımacılık ve bilimsel ve teknolojik inovasyon olmak üzere “5 uluslararası merkez” olmasına ilişkin çalışmaların önemine vurgu yaptı.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping yurtiçi ve yurtdışında yaptığı konuşmalarda Çin’in dışa açılmayı genişletme kararlılığının değişmeyeceğini ve Çin’in kalkınmasının dünyaya fırsatlar getireceğini defalarca yineledi.

Yangtze Nehri Deltası’nın entegre kalkınmasının ilerlemesiyle, bu bölge üst düzey bir dışa açılma penceresi haline gelecek ve dünyanın ekonomik, finansal ve ticari gelişmesine büyük katkı yapacak. 

Hibya Haber Ajansı