• 04 Aralık 2023 Pazartesi Türkiye; TÜİK Enflasyon Verileri (Kasım), Dış Ticaret Dengesi (Kasım-Öncü) Euro Bölgesi; Sentix Yatırımcı Güven Endeksi (Aralık) ABD; Fabrika Siparişleri (Kasım)
  • 05 Aralık 2023 Salı Türkiye; Reel Efektif Döviz Kuru (Kasım) Dünya Geneli; Hizmet PMI (Kasım), Euro Bölgesi, ÜFE (Ekim) ABD; JOLTS Açık İş Sayısı (Ekim)
  • 06 Aralık 2023 Çarşamba Almanya; Fabrika Siparişleri (Ekim) Euro Bölgesi; Perakende Satışlar (Ekim) ABD; ADP İstihdam Raporu (Kasım)
  • 07 Aralık 2023 Perşembe Türkiye; Hazine Nakit Dengesi (Kasım) Almanya; Sanayi Üretimi (Ekim) Euro Bölgesi; GSYİH (3Ç23-Nihai) ABD; Haftalık İşsizlik Başvuruları
  • 08 Aralık 2023 Cuma Türkiye; İSO İhracat İklimi Endeksi (Kasım) Japonya; GSYİH (3Ç23-Nihai) Almanya; TÜFE (Kasım-Nihai) ABD; Resmi İstihdam Raporu (Kasım), Michigan Tüketici Güven Endeksi (Aralık-Öncü)
  • 09 Aralık 2023 Cumartesi Çin; Enflasyon Verileri (Kasım)

- ABD PCE enflasyon ve büyüme verileri ile OPEC toplantısının takip edildiği yoğun gündemin ardından küresel piyasaları daha sakin bir hafta bekliyor. ABD’de kasım ayı istihdam raporu ile dünya genelinde hizmet PMI verileri takip edilebilir.

ABD iş gücü piyasası ve istihdam raporu

Haftanın son işlem günü ABD Çalışma Bakanlığı Kasım ayı istihdam raporunu yayımlayacak. Tarım dışı istihdam artışı bu yıl ilk kez ekim ayında piyasa beklentisinin altında kalmıştı. Eylülde (Revize) 297 bin iken ekimde 150 bine geriledi. İşsizlik oranı %3,8’den %3,9’a yükseldi. ABD iş gücü piyasası Fed’in sıkılaştırmacı adımlarına paralel bir şekilde gevşeyerek ekonomide soğuma sinyali vermektedir. Kasımda (Kısmen Noel ve Şükran Günü istihdamı etkisiyle) 180 bin tarım dışı istihdam artışı ve %3,9 işsizlik oranı bekleniyor. Ortalama saatlik kazançlar ekimde aylık %0,2, yıllık %4,1 artmıştı. Kasımda aylık %0,3, yıllık %4,0 artış beklenmekte. Ücret artışlarındaki düşüş manşet enflasyondaki düşüşe kıyasla daha sınırlı olsa da geçen yılın ikinci çeyreğinde başlayan aşağı yönlü eğilim devam etmektedir. Cuma günkü resmi istihdam raporu öncesinde çarşamba günü resmi verinin öncüsü niteliğindeki ADP Enstitüsünün iş gücü verileri açıklanacak. ADP’ye göre özel sektör istihdam artışı eylülde 89 binden ekimde 113 bine yükselmişti. Ancak resmi veriye paralel bir düşüş eğilimi ADP verilerinde de mevcut. Kasımda 128 bin özel sektör istihdam artışı bekleniyor. ABD iş gücü piyasasının seyrine ilişkin Çalışma Bakanlığı’nın salı günkü JOLTs verisi de önem arz etmektedir. JOLTs açık iş sayısı eylülde 9,55 milyon ile tarihi ortalamalara göre oldukça yüksek bir seviyede kalmakla birlikte geçen yılın ikinci çeyreğinde görülen 11,86 milyonluk tepe noktasının ardından başlayan düşüş sürmektedir. Ağustos ve eylül aylarında sınırlı bir yükseliş olmuştur. Verinin ekimde 9,35 milyona gerilemesi beklenmektedir. Ayrıca, ABD’de perşembe günü haftalık bazda yayımlanan işsizlik haklarından yararlanma başvuruları takip edilebilir. 24 Kasımda biten işlem haftasında, işsizlik başvuruları 218 binden 223 bine geriledi. Aynı hafta, süregelen işsizlik başvuruları 1,93 milyon ile Aralık 2021’den beri en yüksek seviyeye çıktı. Süregelen işsizlik başvurularında özellikle eylülden beri gözlemlenen belirgin yükseliş iş gücü piyasasındaki sıkılığın Fed’in sıkılaştırmacı adımlarına paralel olarak azaldığını işaret etmektedir.

Küresel Hizmet PMI Verileri

Dünya genelinde geçen haftaki imalat PMI verilerinin ardından bu hafta salı günü hizmet PMI verileri açıklanacak. Çin, Almanya, Euro Bölgesi, İngiltere ve ABD gibi majör ekonomilerde hizmet sektörünün kasım ayındaki performansı takip edilecek. İmalatta dünya genelindeki sert daralmaya karşın hizmet sektöründe daha ılımlı bir yavaşlama görülmektedir. Ancak imalatta dip görülmüş olabileceği beklentilerine karşın hizmet sektöründe yavaşlamanın sürebileceği düşünülüyor. Çin hizmet sektöründeki görece güçlü büyüme bu yılın ilk çeyreğinden bu yana yavaşlayarak ekimde (Caixin PMI) 50,4 ile eşik değerin hafifçe üzerinde gerçekleşerek sektörde sınırlı bir büyüme olduğunu işaret etmişti. Avrupa’da da benzer bir görünüm hâkim. Almanya hizmet PMI (Öncü veri) kasımda 48,7 değerini alarak sektörün geçen ay küçüldüğünü işaret etmişti. Almanya hizmet sektörü ağustostan beri genellikle daralıyor. ABD ISM imalat dışı PMI hizmet sektörünün 2021 sonundan beri ivme kaybetmesine karşın hala büyümeye devam ettiğini işaret etmektedir. Veri, ekimde 51,8 değerini almıştı.

Avustralya ve Kanada para politikası toplantıları

Bu hafta salı ve çarşamba sırasıyla Avustralya ve Kanada merkez bankalarının para politikası toplantı kararları takip edilecek. Avustralya Merkez Bankası (RBA) politika faizini beş ay boyunca %4,10 seviyesinde tutmasının ardından son toplantıda 25bp artırarak %4,35’e yükseltmişti. Bankanın bu hafta faizleri sabit bırakması bekleniyor. Zira Banka, sözlü yönlendirmesinde son faiz artırımının sıkılaştırma döngüsündeki son faiz adımı olabileceğinin sinyalini vermişti. Avustralya enflasyonunda düşüş eğilimi devam ediyor. Piyasa beklentisi Kanada Merkez Bankası’nın (BoC) faizleri %5 seviyesinde sabit bırakması yönünde. Kanada’da da enflasyonist baskıların azaldığı izlenmektedir. Manşet enflasyon ekimde %3,9’dan %3,6 seviyesine gerilemişti.

- Yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) beklenti üzeri artırımla politika faizini %40 seviyesine yükselttiği para politikası toplantısının özetinin yayımlandığı, büyüme ve dış ticaret verileri ile ekonomik güven endeksinin takip edildiği, imalat PMI raporu ve İstanbul enflasyon rakamlarıyla oldukça hareketli geçen haftanın ardından yoğun veri akışı devam ediyor.

TÜİK enflasyon verileri

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) geçen haftaki İstanbul enflasyon verilerinin ardından haftanın ilk işlem günü TÜİK resmi enflasyon rakamlarını açıklayacak. Foreks Haber anketinden çıkan beklenti TÜFE’nin kasımda aylık %3,50, yıllık %62,32 artış kaydettiği yönünde. TÜFE ekimde aylık %3,43, yıllık %61,36 artış kaydederken C Grubu çekirdek TÜFE aylık %3,72, yıllık %69,76 artmıştı. Aynı dönemde, Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) aylık %1,94, yıllık %39,39 arttı. TCMB, kasım enflasyon rakamlarının ardından salı günü Fiyat Gelişmeleri Raporunu yayımlayacak.

Reel Efektif Döviz Kuru

TCMB salı günü, ayrıca, kasım ayı Reel Efektif Döviz Kurunu (REDK) açıklayacak. TÜFE bazlı REDK ekimde 55,46 puandan 55,90 puana yükselmişti. TÜFE bazlı REDK temmuzda 48,68 ile Aralık 2021’den beri en düşük seviyeyi görmüştü.

Hazine Nakit Dengesi

Hazine ve Maliye Bakanlığı (HMB) perşembe günü 30 Kasım itibarıyla Hazine Nakit Gerçekleşmelerini duyuracak. Ekimde, faiz dışı denge 25,78mlr TL, nakit dengesi 82,25mlr TL açık verirken ocak-ekim döneminde faiz dışı denge 79,22mlr TL, nakit dengesi 523,81mlr TL açık verdi. Perşembe günü, ayrıca, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) haftalık sektör verileri ve TCMB’nin haftalık para ve banka istatistikleri takip edilebilir.

İSO İhracat İklimi Endeksi

Haftanın son işlem günü İSO’nun kasım ayı ihracat iklimi endeksi açıklanacak. Endeks ekimde 49,0 puandan 48,5 puana gerileyerek ihracat pazarlarındaki görünümün bozulmaya devam ettiğini işaret etmişti. Ayrıca, ekimde, ihracat ikliminde 2023 başından bu yana en belirgin bozulma kaydedildi. Avrupa, bozulmanın ana kaynağı olmaya devam etti.

Hazine tahvil ihaleleri

Hazine, bu hafta salı ve çarşamba günleri toplam üç kez tahvil ihalesine çıkacak. Pazartesi günü 2 yıl vadeli altı ayda bir sabit kupon ödemeli tahvil ihalesi yapılacak. Salı günü 4 yıl vadeli TLREF’e endeksli üç ayda bir kupon ödemeli ve 10 yıl vadeli altı ayda bir sabit kupon ödemeli tahvil ihalelerini yapacak. Ayrıca, Hazine aralık ayındaki 42,95mlr TL’lik ödemesinin 15,38mlr TL kısmını bu hafta yapacak.

Kaynak Piramit Menkul Kıymetler

Hibya Haber Ajansı