Küresel piyasalar, yılın son faiz kararlarını yakından takip ediyor. Bugünde Avrupa ve İngiltere Merkez Bankalarının faiz kararları bulunuyor. Her iki Bankadan, faiz konusunda bir aksiyon beklenmiyor. Piyasalar, 2024 yılına yönelik MB'lerin para politikalarında gevşeyeceğine dair beklentilerini fiyatlara yansıtıyor. Bugünkü kararlar sonrasında 2024 yılına yönelik verilecek mesajlar bu açıdan önemli olacaktır. Dün Fed, 2024 yılı için yayınladıkları ekonomik projeksiyonlarıyla 75 baz puanlık faiz indirimi beklentisini güçlendirmeye başladı. Fed Başkanı Powell, indirim için halen tartıştıklarını söyledi. Ek faiz artış ihtimalinin de hala masada olduğunu bir kez daha vurgulamış oldu. Piyasalar, dünkü açıklamaları güvercin tonda algıladı. Fed sonrasında borsalar ve emtialarda alımlar izlenirken, dolarda gevşeme görüldü. Faiz indirimini destekleyen bir faiz kararıydı. Bu nedenle risk iştahının da artmasını sağladı. Bugün için Fed üyelerinin konuşmaları olabilir. Üyelerinde faizle ilgili söylemleri yakından izlenecektir. 

Yurt içi piyasalarda, BDDK tarafından bir duyuru yayınlandı. Bankalar, finansal kiralama, faktoring, finansman, tasarruf finansmanı ve varlık yönetim şirketlerinde enflasyon düzeltmesinin uygulanmayacağını bildirdi. Her hafta olduğu gibi bugünde TCMB haftalık para ve banka istatistikleri açıklanacak. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın, 14-15 Aralık tarihlerinde Madrid'de yatırımcı toplantıları ve konferansına katılması bekleniyor.

Açıklanacak önemli ekonomik veriler
• 15:00 İng BoE Faiz Kararı Önem:Yüksek
• 16:15 Euro ECB Faiz Kararı Önem:Yüksek
• 16:45 Euro ECB Lagarde Konuşması Önem:Yüksek

BIST-100 strateji

BIST100 endeksinde ivme kaybı sürüyor. Endeks dün 7.529,31-7.721,23 puan aralığında seyrederken, gün sonuna doğru kayıpların derinleşmesiyle gün içi en düşük seviyesi olan 7.529,31 puanla yüzde 2,83 düşüşle günü tamamlamış oldu. Tüm sektörlerin endeksi baskıladığı izlenirken, finansal kiralama ve faktoring, telekomünikasyon ile bilişim sektörlerindeki kayıpların daha yüksek olduğu dikkat çekti. Bankalarda kayıp yüzde 1'e yakındı. Bugün içinde gün içerisinde oynaklık sürebilir. Teknik olarak 7.500 puan altında kapanışların devamında hareketi 7.424 puana doğru devam edebilir. Bir sonraki destek noktası ise 7.359 olarak bulunmaktadır. Yeniden tepkiler gelmesine karşın endeks için 7.667 - 7.721 - 7.854 direnç noktaları olarak izleniyor. BIST100 endeksinin güne alıcılı başlamasını bekliyoruz.

Önemli sektör şirket haberleri

TÜRKİYE SINAİ KALKINMA BANKASI / TSKB 13.12.2023 12:22:32 Banka ile Dünya Bankası arasında Hazine ve Maliye Bakanlığı garantisi ile Türkiye'de Yeşil ve Yeşil Dönüşüm sürecindeki firmalara sermaye yatırımı sağlanması ve finansal sektörün çeşitlendirilmesi için "Türkiye Yeşil Fonu" kurulması amacıyla 155 milyon dolar tutarındaki "Yeşil Finans Projesi" kredi anlaşması imzalanmıştır. (NÖTR)

Kaynak Gedik Yatırım

Hibya Haber Ajansı