Depremin üzerinden 10 ay geçmesine rağmen bölgedeki koordinasyon ve bilgilendirme eksikliğinin hız kesmeden devam ettiğini ve yöneticilerin kamuoyunu bilgilendirme adına hemen hemen hiçbir şey yapmadığını belirten Karatutlu, “Bölgedeki ağır hasarlı binaların yıkımı da devam etmektedir. Bu hızla yapılan yıkımla, yıkımın bile en az birkaç yıl süreceğini tahmin edebiliriz. Yıkım nasıl oluyor bölgede? Yetkililer, firmalara ihale ediyor. Şartnamede yıkım anında tozdan korunma amacıyla sulamanın ve vakumlamanın olması gerekirken firmalar masraflı olduğu için buna uymuyor. Demir ayrıştırmasının yıkım yerinde değil, molozları döküldüğü alanda yapılması gerekirken, maalesef masraf olmaması için firmalar yıkım yerinde ayrıştırmakta. Molozların da bir kısmını da orta bırakarak vatandaşın sağlığıyla oynamakta. Valilik; Çevre, Şehircilik, belediyeden herhangi bir denetim var mı? Tabii ki yok.” dedi.

Orta hasarlı binaların güçlendirmesinde kaos olduğunu belirten Karatutlu, “Vatandaştan onlarca evrak isteyip, ‘Yok size bir ay süre, yok iki ay süre, yetiştiremezseniz ağır hasarlıya çevireceğiz, yıkacağız’ tehditleri altında vatandaş yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır. Bölgede TOKİ marifetiyle yapılan deprem konutları da kömürlü kaloriferle yapıldığı ve yakılmadığı içinde yüzlerce ailenin soğuk içinde perişan oldukları bilgisi geldi. Buradan yetkililere soruyorum gerek Önsen gerekse Ağyar’da yapılan TOKİ konutlarında kömür kalorifer mi kullanılmaktadır. Hangi çağda yaşıyoruz?” diye konuştu.

"Sağlık hizmetlerindeki gerileme devam ediyor"

Karatutlu, bölgede yıkılan hastane eksikliğine bağlı sağlık hizmetlerindeki gerilemenin devam ettiğini ifade ederek “Hastanelerde poliklinik yığılmalar, ameliyatlarda ve tetkiklerde gün atmalar, Üniversite hastanesindeki doktor eksiklikleri vatandaşı mağdur etmektedir. Sağlık Bakanlığı’nın sağlık hizmetlerinin gerilemesine rağmen Kahramanmaraş’a olan negatif tavrı bir an önce son bulmalıdır. Üç ay önce temeli atılacak olan acil durum hastanesinin daha bir çivisi bile çakılmamıştır.” şeklinde konuştu.

Hibya Haber Ajansı