Fed’den sonra ECB’de faiz oranlarını sabit tuttu ve enflasyonun 2024 yılı boyunca düşmesini beklediğini açıkladı. ECB’nin faiz oranlarını değiştirmemeyi tercih ettiği üst üste ikinci toplantısında alınan bu karar aynı FED’deki gibi Temmuz 2022'de başlatılan artış döngüsünün sona erdiğinin işareti.

ECB ve BoE sıkı politikayı sürdürürken Fed yalnız kaldı. İki yıldır süren aşırı enflasyona rağmen küresel merkez bankacılığına hâkim olan şahin duruşunu genişleten Avrupa Merkez Bankası, politika gevşemesinin bile mümkün olmadığını söyledi. İki günlük bir toplantıda gündeme getirilen İngiltere Merkez Bankası oranların "uzun bir süre" boyunca yüksek kalacağını söyledi; ve Norveç merkez bankası faiz oranlarını bile artırdı. Şahin duruş, Fed Başkanı Jerome Powell'ın ABD'de faiz artışlarının muhtemelen bittiğini ve daha düşük oranların ortaya çıkacağını söylemesinden birkaç saat sonra geldi. ECB ve İngiltere Merkez Bankası çizgiyi korurken ve daha düşük faiz oranlarının hala uzak olduğunu belirtirken, Federal Reserve, piyasaları ABD politikasının gevşetilmesinde daha agresif bir tempoda ilerlemeye aktif olarak teşvik etti. Lagarde, ECB'nin herhangi bir dönüş önerisine karşı çıktı ve en azından muhtemelen önümüzdeki baharda daha kesin ücret verileri ortaya çıkana kadar bir plato durumunu ortaya koydu. "Faiz indirimlerini hiç tartışmadık"; dedi. ''Tartışma yok.'' Tartışma yok...

Eurosystem projeksiyonları, önümüzdeki yıl Euro Bölgesi için enflasyon ve büyümede kademeli bir düşüş tablosu çiziyor. Bu projeksiyonlara göre manşet enflasyonun 2023 yılında ortalama yüzde 5,4 olacağı, 2024 yılında yüzde 2,7'ye düşeceği, 2025 yılında yüzde 2,1'e gerileyeceği ve nihayetinde 2026 yılında yüzde 1,9'da istikrar kazanacağı tahmin ediliyor. Özellikle 2024 yılı için yapılan aşağı yönlü revizyonlar, eylül ayındaki yüzde 3,4'lük tahminlerden ciddi bir sapma olduğunu gösteriyor. AMB, kısa vadede ekonomik büyüme görünümünü koruyarak durgun koşulların devam edeceğini öngörüyor. Bununla birlikte banka, artan reel gelirler ve iyileşen dış talep sayesinde önümüzdeki dönemde bir toparlanma yaşanacağına dair bir miktar iyimser tablo çiziyor. Bankadan yapılan açıklamada, 2024 yılının ikinci yarısında PEPP (Pandemik Acil Durum Satın Alma Programı) portföyünü kademeli olarak ayda ortalama 7,5 milyar euro azaltma planlarını uygulamaya konduğu ve söz konusu yılın sonuna kadar PEPP kapsamındaki yeniden yatırımları durdurma niyetinde olduğu vurgulandı. 8 Aralık 2023 itibariyle, AMB'nin en son verileri PEPP varlıklarının 1,67 milyar euro olduğunu gösteriyor.

Asya borsaları, dolardaki sert düşüşler ve ABD tahvil getirilerinin Fed'in desteklediği toparlanmayı sürdürmesiyle bu sabah dört ayın zirvesine ulaştı. MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini gösteren en geniş endeksi %1,3 artışla Ağustos başından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı ve hafta boyunca %3 artış gösterdi. Japonya'nın Nikkei %1,2 artışla haftalık %2,5'lik kazanç elde etmeye doğru ilerledi.

Çin merkez bankasının likidite enjeksiyonlarını artırması ancak vadesi gelen orta vadeli politika kredilerini devrederken faiz oranını değiştirmeyerek ( %2,5’de sabit tuttu) beklentileri karşılaması ve fabrika ve perakende sektörlerinin Kasım ayında hızlandığını gösteren verilerle birlikte Çin mavi çipleri %0,8 artışla beş yılın en düşük seviyesinden uzaklaşırken, Hong Kong'un Hang Seng endeksi %3,0 arttı.                                               Avrupa'nın merkez bankalarından birçoğu politikayı gelecek yıl boyunca sıkı tutma planlarına sadık kalacaklarını açıklaması, Fed'in faiz indirimlerine yönelmesi küresel bir dönüm noktası oldu. Avrupa Merkez Bankası politika gevşemesinin iki günlük toplantıda bile gündeme gelmediğini söyledi, İngiltere Merkez Bankası oranların "uzun bir süre" yüksek kalacağını söyledi ve Norveç merkez bankası oranları bile artırdı. Euro %1,1, sterlin ise %1,2 oranında değer kazandıktan sonra bu sabah Asya'da çoğunlukla sabit kaldı. Bu, zaten zayıf olan ABD dolarının, hafta boyunca %1,9 düşüşle önde gelen emsalleri karşısında dört ayın en düşük seviyesi olan 102,03'e yakın seyreden baskısına yardımcı oldu.

ABD hazine tahvilleri de bir yılı aşkın sürenin en iyi haftasına doğru ilerliyor; 10 yıllık gösterge tahvil getirileri 30 baz puanlık düşüşle Temmuz'dan bu yana ilk kez %4'ün altına indi. Veriler ayrıca ABD perakende satışlarının Kasım ayında beklenmedik bir şekilde toparlandığını ve işsizlik başvurularının azaldığını gösterdi; bu da ekonominin gelecek yıl yapılacak faiz indirimlerini haklı gösteremeyecek kadar güçlü olduğunu ancak piyasaların bunu göremeyecek kadar sevinçli olduğunu gösterdi. Hazine tahvilleri bu sabah kazançlarının bir kısmını azalttı ve 10 yıllık getiriler 2 baz puan artışla %3,9488'e yükseldi

Petrol fiyatları, Uluslararası Enerji Ajansı'nın gelecek yıl için petrol talebi tahminini yükseltmesinin ardından yumuşak doların karşısında yükselişini sürdürdü. ABD ham petrolü %3'ün üzerinde yükselişin ardından %0,3 artışla varil başına 71,82 dolara, Brent de %0,3 artışla varil başına 76,87 dolara yükseldi. Spot altının onsu 2.036,69 dolarda sabit kaldı.

Manşette öne çıkanlar

S&P, Koç Holding'in uzun vadeli kredi notunu "BB-"ye yükseltti ve görünümü "pozitif" olarak revize etti.

Atlanta Fed araştırmasında, ABD'nin 2023 yılı dördüncü çeyrek dönemine ilişkin GSYH tahmini yukarı yönlü revize edildi. Atlanta Fed GDPNow modelinde, ABD ekonomisi için 2023 yılı dördüncü çeyrek GSYH tahmini yüzde 1,2'den yüzde 2,6'ya yükseldi.

Goldman Sachs, BoE'den ilk faiz indirimi için tarih beklentisinini Ağustos 2024'ten Haziran 2024'e çekti

Goldman Sachs, dün yapılan BoE Para Politikası Kurulu toplantısında faizlerin 15 yılın en yüksek seviyesi olan %5,25'te tutulması için 3'e karşı 6 oyla karar alınmasının ardından, BoE'nin ilk faiz indirimini Ağustos 2024 yerine Haziran ayında yapmasını beklediğini bildirdi.

Sigorta ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu(SEDDK), 2023 yılı Aralık ayında araç grubu ve kullanım türüne göre uygulanan baz primlerin, 2024 yılı Ocak ayı için yüzde 10 artırılmasına karar verdi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 8 Aralık haftasında kur korumalı mevduatlar 13,4 milyar TL gerilemeyle 2,70 trilyon TL'ye geldi. Kur korumalı mevduatlar 8 Aralık haftasında 13,4 milyar TL düşüşle 10 haftanın en yavaş düşüşünü kaydetti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 8 Aralık haftasında bir önceki haftaya göre 1 milyar 225 milyon dolar artışla 141 milyar 374 milyon dolara çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK), dün itibarıyla pay senedi bakiyeli yatırımcı sayısının 8,6 milyon ile en yüksek seviyesine ulaştığını bildirdi.

Çin Merkez Bankası (PBOC), faiz oranını yüzde %2,5'te tutarak piyasaya orta vadeli borç verme kolaylığı (MLF) yoluyla 1 yıl vadeli 1,45 trilyon yuan (203,97 milyar $) değerinde fon enjekte etti.

Avrupa Merkez Bankası (AMB), beklentilere paralel olarak faizi yüzde 4,50 seviyesinde korurken, bilançosunu daha hızlı küçültmeye karar verdiğini açıkladı.

ABD'de süregelen işsizlik maaşı başvuru sayısı 2 Aralık ile biten haftada 20 bin kişi artarak 1 milyon 876 bine yükseldi. Beklentilerin altında açıklanan başvuru sayısının 1 milyon 879 bin olarak gerçekleşmesi öngörülüyordu.

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı