Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, bugün ABD-Çin Ticaret Konseyi’nin (USCBC) kurulmasının 50. yıldönümü vesilesiyle konseye tebrik mesajı gönderdi.

USCBC ve bütün üyelerini tebrik eden Xi, uzun yıllardır Çin ile ABD arasındaki ekonomik ve ticari iş birliğini destekleyen ABD’nin farklı çevrelerine mensup temsilcilere içten selamlarını iletti.

Günümüzdeki dünyanın bir asırdır hiç görülmemiş değişimler yaşadığını hatırlatan Xi, Çin ile ABD’nin iş birliği yapıp yapmayacağı, meydan okumaları beraber göğüsleyip göğüsleyemeyeceğinin, hem iki ülkenin halklarının çıkarını hem de dünyanın geleceğini ilgilendirdiğine dikkat çekti.

Xi, San Francisco’da ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmesinde ikili ilişkiler dâhil olmak üzere önemli konular üzerinde fikir alışverişinde bulunarak anlaşmalara vardığını dile getirdi. Xi, Çin’in karşılıklı saygı, barış içinde bir arada yaşama, iş birliği ve ortak kazanca dayalı kurallar temelinde ABD ile ortak bir tutum geliştirerek ikili ilişkilerin sağlıklı, istikrarlı ve sürdürülebilir gelişmesini hızlandırmaya hazır olduğunu belirtti.

Xi, ekonomik ve ticari ilişkinin iki ülkenin ilişkilerinin önemli bir bölümü olarak iki devletin halklarına gözle görülür avantajlar getirdiğine işaret etti. Xi, yüksek kaliteli gelişmeyi ve yüksek seviyede dışa açılmayı hızlandırmakta kararlı olan Çin’in piyasalaşmış, yasalara dayalı ve uluslararası bir ticaret ortamı yaratmaya devam edeceğini vurguladı.

Çin tarzı modernleşmenin ABD firmaları dâhil olmak üzere yabancı işletmelere daha fazla fırsat sağlayacağını kaydeden Xi, Çin ile ABD’nin ekonomik ve ticari iş birliği potansiyelinin çok büyük olduğunu söyledi.

Xi, USCBC üye firmalarının iki ülke arasında daha fazla dostluk köprüsü kurmalarını beklediğinin altını çizdi.

ABD Başkanı Joe Biden da aynı gün USCBC’nin kurulmasının 50. yıldönümü nedeniyle konseye tebrik mesajı gönderdi.

Hibya Haber Ajansı