Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Zhang Xiaogang, Filipinler ve ABD’nin Ren’ai resif meselesinde kışkırtıcı girişimlerde bulunmasını değerlendirdi.

Kısa süre önce Filipinler’e ait gemiler Çin’in Nansha Adaları bölgesindeki Ren'ai Resifi sularına izinsiz olarak girdi. Filipinler Genelkurmay Başkanı ve diğer üst düzey askeri yetkililer söz konusu sulara yasa dışı olarak konuşlandırılan savaş gemisine binerek provokatif bir adım attı. ABD ise Çin’in Filipinler’e ait gemileri engelleyen eylemleri durdurması çağrısında bulundu.

Savunma Bakanlığı Sözcüsü Zhang Xiaogang şu ifadeleri kullandı: “10 Aralık’ta Filipinler Çin’in defalarca yaptığı uyarıları hiçe sayarak ısrarla Ren’ai Resifi sularına girerek askeri gemiye malzeme tedarik etti. Bu arada Filipinler’e ait gemiler, profesyonel olmayan ve tehlikeli bir şekilde aniden yön değiştirerek rutin görevde bulunan Çin Sahil Güvenliği gemisine doğru ilerleyerek küçük bir çarpışmaya yol açtı.”

Sözcü, Çin Sahil Güvenliği’nin gemilere karşı yasalar doğrultusunda kontrol tedbirleri aldığını, Çin ordusunun Filipinler nezdinde ciddi girişimde bulunarak itirazlarını ifade ettiğini aktardı.  

Sözcü, Çin’in Ren’ai Resifleri’nin içinde bulunduğu Nansha Adaları ve çevresindeki sular üzerinde tartışmasız bir egemenliğe sahip olduğunu, Filipinler’in eyleminin Çin’in toprak bütünlüğü ve egemenliğini ihlal ettiğini, bunun Güney Çin Denizi Taraflar Eylem Deklarasyonuna aykırı olduğunu ve Güney Çin Denizi’nde barış ve istikrarını ciddi bir şekilde zedelediğini söyledi.

İlgili ülkeleri olayın daha da tırmanmasını önlemeye ve Çin’in haklarını ihlal eden provokatif eylemleri derhal durdurmaya çağırdıklarını vurgulayan sözcü, Çin'in ulusal egemenliğini, denizlerdeki hak ve çıkarlarını kararlılıkla korumayı sürdüreceğini kaydetti.

Hibya Haber Ajansı