Çin Devlet Kalkınma ve Reform Komitesi, Çin ve Latin Amerika ve Karayip ülkelerinin “Kuşak ve Yol” kapsamındaki iş birliğinde güçlü bir gelişme eğiliminin görüldüğünü açıkladı. 

Çin Devlet Kalkınma ve Reform Komitesi tarafından bugün Beijing’de düzenlenen basın toplantısından verilen bilgilere göre, Çin ile diplomatik ilişki kurulan 26 Latin Amerika ülkesi ve Karayip ülkesinden 22’si, “Kuşak ve Yol” projesine katıldı.

Buna paralel olarak, Çin, Latin Amerika ve Karayip ülkeleri arasında gerçekleştirilen mal ticareti hacmi, 2013 yılında 261 milyar 390 milyon ABD Doları’ndan 2022 yılında 485 milyar 790 milyon dolara yükseldi. Bu sayının ortalama yıllık artış hızı yüzde 7.1 olarak tespit edildi. Günümüzde Çin, Latin Amerika ve Karayipler'de yer alan 10’dan fazla ülkenin önemli ticari ortağı konumundadır. 2022 yıl sonu itibariyle Çin’in Latin Amerika ve Karayip ülkelerine yaptığı doğrudan yatırım 596 milyar 150 milyon doları buldu. 

Öte yandan, Brezilya, Peru, Venezuela, Şili, Bolivya, Arjantin ve Ekvador dahil 7 Latin Amerika ve Karayip ülkesi, art arda Asya Altyapı Yatırım Bankası’na katıldı. Çin, şu ana kadar Latin Amerika ve Karayip ülkelerinden17’sindeki 180 kentle kardeş kent ilişkisi kurdu. 

Hibya Haber Ajansı