İSTANBUL (AA) - Doç. Dr. Yurdagül Meral’in "Dış Ticaret Vesaik Hazırlama Sistemi" başlıklı patenti Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tescil edildi.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, İstanbul Medipol Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yurdagül Meral’in tescillenen patenti KOBİ’lere destek olarak ihracatı artırmaya yönelik bir proje olma özelliği taşırken uluslararası pazarlara açılmak isteyen yerel işletmelere önemli destek sağlıyor.

Özellikle dil bilmeyen veya dil bilen dış ticaret ekibi istihdam edemeyen işletmelere ticarette kolaylık sağlayan patent, dış ticaret uzmanlarının desteğiyle uluslararası ticaret kurallarına uygun belgelerin hazırlanmasına yardımcı olacak.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Meral, patentin uluslararası ticaret kurallarına uygun belgelerin hazırlanması ile özellikle KOBİ'lerin ihracat işlemlerini kolaylaştıracağını ve hızlandıracağını belirterek, şunları kaydetti:

"Zorunlu olan dış ticaret belgelerinin uluslararası kurallara uygun hazırlanmaması halinde ihracat ödemelerinin tahsilinde gecikmeler hatta hiç tahsil edilememesi riski doğmakta. Yerel ticarette başarılı olan işletmelerin dış ticaretten imtina etmesinin en önemli nedenlerinden birisi, uzmanlık gerektiren uluslararası ticaret kuralları ve yabancı dil bilmemeleri. Uluslararası patent ile dış ticaret uzmanlarının desteği alınarak, uluslararası ticaret kurallarına uygun belgeler hazırlanacak ve özellikle KOBİ’lere avantaj sağlayacağız. Uygulama, doküman standardizasyonu da sağlayacak. Dış ticaret işlemlerini dış ticaret süreçlerine uygun olacak şekilde düzenleyecek olan uygulama, hazırlanması gereken tüm evrakları tek bir platformda toplayarak belgelerde yapılabilecek hata oranlarını da azaltacak.

Mevcut durumda manuel olarak düzenlenen evrakların hatalı düzenlenmesi halinde süreçte ve ödemelerde gecikmeler hatta mal bedelinin hiç ödenmeme riski mevcut. Buluş, dış ticaretin artırılmasını, KOBİ’lerin dış ticaretten daha fazla pay almasını, dijital ortamda düzenlenecek belgelerin, standart, uluslararası kurallara uygun düzenlenmesini sağlamakta. Bu kapsamda KOBİ’ler ve dış ticaret yapacak firmalar adına uluslararası ticaret kurallarına uygun düzenlenmesi gereken belgelerin elektronik ortamda düzenlenmesi sağlanıyor."

Buluşun vesaik hazırlamaya ek olarak yeni pazarlar oluşturmak için uygun bir ortam sağlayacağını ifade eden Doç. Dr. Yurdagül Meral, web ortamında tüm dış ticarette yer alan ihracatçıları, ithalatçıları, nakliye firmaları, sigorta firmaları, gümrük müşavirleri, ticaret odaları, gümrük müdürlükleri, hukuk müşavirleri ve bankaları tek bir platformda toplayarak ve bu platform aracılığı ile gerçekleştirilen tüm dış ticaret işlemlerinin hızlanmasını sağlayacaklarını aktardı.

Meral, "Vesaik hazırlamaya ek olarak buluş, ihracatçı ve ithalatçı kullanıcılar için yeni pazar bulma, yeni ürün ihracatı, ithalatçı ve ihracatçı hakkındaki bilgiler dahil, dış ticaret ile ilgili tüm süreçleri kapsıyor. Bu sistem ile kullanıcılar, internet üzerinden veya istenilen yerden cep telefonları ve tablet gibi cihazlar aracılığı ile ilgili dış ticaret işlemlerini görüntüleyebilmekte, onaylayabilmekte ve takip edebilmekteler." ifadelerini kullandı.