“Borusan diyor ki ‘Türkiye ve yakın coğrafyalardaki arz fazlası, yurt dışı pazarlarda güçlenen korumacılık ve karbon vergisi gibi düzenlemelerin rekabeti kısıtlayıcı hale getireceği beklentisi’ neticesinde fabrikamızı taşıyoruz.” ifadelerini kullanan Dalgın, “Sanayimizin karbon vergisi ve korumacılığa karşı acil tedbir alması gerektiğini hep söyledim. Meclis’te bakanları ikaz ettim. Tekrar yineliyorum! Harekete geçmezsek böyle başka haberler de okuruz.” dedi.

Burak Dalgın, geçen ay Türkiye’deki faaliyetlerini sona erdiren BP’ye dikkat çekerek “BP diyor ki ‘yeterince kar edemiyoruz!’. Arkadaşlar bu şirket 1912’den beri ülkemizde faaliyet gösteriyor. V. Mehmed Reşad tahttayken ülkemize gelmiş. İstiklal Harbi’ni, Cumhuriyetin kuruluşunu, darbeleri, ekonomik krizleri yaşamış. Gene de Türkiye’de iş yapmaya devam etmiş. Ancak 2023 itibarıyla gitmeye karar vermiş. Geçtiğimiz 111 yılda olmayıp şimdi olan şey ne acaba?” şeklinde konuştu.

Dalgın, Türkiye’nin yatırıma olan ihtiyacına şu ifadelerle dikkat çekti:

“Her sene 1 milyon gencimiz çalışma çağına giriyor. Bu sayının ne kadar büyük olduğunu da şöyle ifade edeyim: İSO 500 yani en büyük 500 sanayi kuruluşumuz geçen yıl 800 bin kişiyi istihdam etmiş. Yani, çalışma çağına giren arkadaşlarımıza iş bulmak için her yıl yeni bir İSO 500 kurmamız lazım. Bunu başarabilmenin tek yolu yatırım çekmek. Tercihen istihdam yaratan, bilgi transfer den, ihracata omuz veren, ekosistem yaratarak kendisiyle birlikte tedarikçilerini yukarı taşıyan yatırımı çekebilmek. Hep vurguladığım “Döviz bulmak değil döviz kazanmak” hedefine de ancak bu şekilde varabiliriz. Ancak önümüzdeki tablo maalesef bunun tam tersi. Bu yılın ilk 10 ayında, gayrimenkulü hariç tutarsak, Türkiye’den yurtdışına yapılan yatırımlar, Türkiye’ye gelen yatırımlardan daha fazla! Yatırım ihtiyacı olan bir ülke için korkunç bir tablo! Merkez Bankası Başkanı Sayın Hafize Gaye Erkan ‘yurtdışından milyar dolarlık yatırım teklifleri masamda’ diyordu. Bunların hızla devreye alınmasını; vatandaşımıza iş ve aş yaratmasını bekliyoruz.”

"Büyük yatırımlar öngörülebilirliğe, sade yatırım süreçlerine, nitelikli insan kaynağına ve sağlam altyapıya gelir."

Dalgın, büyük yatırımların gelmesi için yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı:

“Büyük yatırımlar öngörülebilirliğe, sade yatırım süreçlerine, nitelikli insan kaynağına ve sağlam altyapıya gelir. Öngörülemez yönetimden, yasaklar ve çetrefilli bürokratik süreçlerden, evrensel kabiliyetlere sahip olmayan nüfustan ve sorunlu altyapıdan kaçar. Kapımıza kadar gelen yatırım fırsatlarını kaçırır, elimizdekileri de kaybedersek ülkemiz vasatlığa, vatandaşlarımız da paryalığa mahkum olur. Dünyayla yarışan büyük Türkiye’nin yol haritası; Yarına Atılım’dır, Kalkınma Seferberliği’dir. Bunları hep birlikte başaracağız.”

Hibya Haber Ajansı