Dubai’de gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda (COP28) hidrokarbonlardan çıkışın konuşulduğunu ancak çıkışın taahhüt edilemediğinin altını çizen Bakan Bayraktar, “Bu toplantı vesilesiyle küresel enerji dönüşümünü, ülkemizin özellikle bu alanda uyguladığı politikaları ve hedeflerimizi sizlerle bugün paylaşmak istiyorum. COP28 konferansında en önemli konulardan bir tanesi kömürden çıkış hatta tümüyle hidrokarbonlardan çıkış konuşuldu. Ancak taahhüt edilemedi.” dedi.

Bakan Bayraktar, COP28’de nükleerin, yeni bir dönemin doğuşuna şahitlik ettiğini vurgulayarak “Özellikle bu nükleer kurma gücünü 2050 yılına kadar 3 katına çıkartılma hedefi çok önemliydi. Bu girişimin başlaması bu deklarasyonun yayınlanması fevkalade önemli. Keza yenilenebilirlikteki 2022 yılına yönelik, 2030 yılına kadar bu süre içerisinde yenilenebilirliği 3 katına çıkartılma hedefi, enerji verimliliğindeki iyileştirmelerin yüzde 2’lerden yüzde 4’lere çıkarılma hedefi önemli.” ifadelerine yer verdi.

Bakan Bayraktar açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Bütün bunlardan dolayı biz Türkiye olarak şunları söylüyoruz. Başarılı bir enerji dönüşümü mutlaka daha akıllı bir enerji dönüşüm politikası ile mümkün olabilir. Bu dönüşüm mutlaka rasyonel olmalıdır.  Mutlaka daha esnek daha kapsayıcı daha duyarlı ve daha dijital olmalıdır.”

Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığının 2022 yılında yüzde 67,8’e düştüğünü ifade eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Daha gidecek çok yolumuz var. Ulusal Enerji Planımız, ülkemizi önümüzdeki 30 yıl içerisinde dışa bağımlılıktan kurtarmak ve net sıfır emisyonlu bir ülke haline getirmek. Bu hedefin zorlu bir yolu önümüze çıkarttığını biliyoruz. Ekonominin tüm alanlarında çok köklü bir değişime ihtiyaç duyduğumuzu da ifade etmemiz lazım. Çünkü gelişmekte olan bir ülkenin böyle bir dönüşümü gerçekleştirmesi artan talep artışını kesintisiz şekilde karşılaması hakikaten yükü bir parça daha ağırlaştırıyor.” şeklinde konuştu.

Bakan Bayraktar, Türkiye’nin güneş ve rüzgar enerjisinde Avrupa’da 5’inci dünyada 12’nci olduğunu belirterek şunları dile getirdi:

“Geçtiğimiz 15-20 yılda neredeyse rüzgarı sıfırdan 12 bin megavatlara, güneşi sıfırdan 11 megavatın üzerine taşıdık. Ama önümüzdeki dönemde ortaya koyduğumuz hedefi başka bir iş yapış tarzıyla ele almamız tüm kurumlarımızla bu hedefi gerçekleştirebilmemiz mümkün olabilir.”

Enerji dönüşümü konusundaki planlardan bahseden Bakan Bayraktar, “Başarılı sürdürülebilir bir enerji dönüşümünün olmazsa olmaz unsuru elektrik şebekesinin güçlendirilmesi. Bunu güçlendirirken komşularımızla enterkonneksiyon kapasitesinin artırılması bizim yenilenebilirlikteki daha çok gücü devreye almamız açısından önem arz ediyor. Bu çerçevede iletim şebekemize önümüzdeki 7-8 yıllık süreçte 10 milyar dolarlık bir yatırımı da yapacağız.” dedi.

Bakan Bayraktar, Enerji Verimliliği Ulusal Eylem Planı'nın 2024-2030 dönemi planını ocak ayında açıklamayı hedeflediklerini söyledi. Öte yandan Bayraktar, bu program boyunca Türkiye’nin 100 milyon ton karbon emisyonu salınımını azaltacağını vurguladı.

Hibya Haber Ajansı