Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesinin paydaşlığında gerçekleştirilen “Eskişehir İklim Zirvesi” Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Kültür Sarayı’nda (Opera) yapılan açılış konuşmalarıyla başladı.

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen yaptığı konuşmada, “Günümüzde iklim değişikliği, gezegenimizin karşı karşıya olduğu en büyük meydan okumalardan biridir. Artan sera gazı emisyonları, ekosistemlerin bozulması, aşırı hava olayları, buzulların erimesi gibi etkileriyle iklim krizi yaşamlarımızı, ekonomimizi ve doğal dengeyi derinden etkilemektedir. Bir kentin veya bir ülkenin çabaları, bu meydan okumaya karşı yeterli olmayacaktır. Küresel boyutta bir uyum ve dayanışma ile hareket edilmeli, kararlı ve etkili politikaları hızlıca hayata geçirmeliyiz.” dedi.

Başkan Büyükerşen, “Eskişehir Büyükşehir Belediyesi olarak sürdürülebilir şehircilik anlayışımız gelişen, tarımsal kalkınmayı hedefleyen, iklim değişikliğine duyarlı, olağanüstü durumlara dayanıklı ve hazırlıklı, herkes için eşit, erişilebilir, huzurlu ve mutlu bir şehir olmaya devam etmek olarak belirlediğimiz vizyonumuz çerçevesinde iklim krizi ile mücadelemizi bütüncül yöntemlerle ‘karbon nötr’ ve ‘dirençli şehir’ olma yolunda sürdürme hedefindeyiz. Paris İklim Anlaşması hedeflerini gözeterek hazırladığımız 2020-2024 stratejik planımızın yanı sıra Covament of Mayors (Başkanlar Sözleşmesi), Cities Race to Zero (Şehirler Sıfıra Yarışıyor), Sürdürülebilir Kentsel Gelişim Ağı, UNESCO Öğrenen Şehirler Küresel Ağı, Avrupa Komisyonu İklim Değişikliğine Uyum Misyonu gibi ağlara üye olarak, uluslararası karbon azaltımı yarışında ‘Biz de varız!’ diyoruz.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Ali Demirsoy “Küresel Isınmaya Jeo-Biyolojik Bakış” konulu sunumunu gerçekleştirdi.

Günün diğer oturumlarında da Prof. Dr. Doğanay Tolunay “Ekolojik Kriz ve Kentler”, Prof. Dr. Osman Balaban “Kentlerin İklim Değişikliğine Uyumu”, Teoman Alptürk “Enerji Politikalarının İklim Değişikliği Yönünden Değerlendirilmesi”, Prof. Dr. Sermin Onaygil “2053 Net Sıfır İklim Hedefi Odağında Enerji Verimliliği”, Prof. Dr. Ela Babalık “Kentsel Ulaşımda İklim Değişikliği Azaltım ve Uyum Eylemleri” ve Prof. Dr. Didem Evci Kiraz “İklim Değişikliğinde Yerel Halk Sağlığı Yaklaşımı” başlıklarında gün boyu sunum ve görüşlerini katılımcılarla paylaşmaya devam etti.

Hibya Haber Ajansı