*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.
 

Düşük likidite ortamında yaşanan sert satışların ardından BIST100 endeksi dün 7.203 - 7.405 aralığında dalgalı bir seyir izledi. Kapanış ise %0,5 primle 7.299 seviyesinden gerçekleşirken, 62 hisse günü artı bölgede tamamladı. Önceki güne göre hacim artışı olsa da dünkü hacim 61 milyar TL ile görece düşük kalmaya (Son bir aylık ortalama 80milyar TL, son altı aylık ortalama 120milyar TL) devam etti. Puan bazında endekse en fazla katkı yapan hisse TUPRS olurken, negatif tarafta GUBRF ve Bankalar vardı. Dün artıda kapatan akşam kontratına paralel BIST100'ün güne alıcılı bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Öte yandan, teknik olarak aşağı yönlü riskler sürerken, gün içerisinde hisse bazlı sert hareketler gözlenebilir. Bu arada İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin teklif TBMM Dış İlişkiler Komisyonundan geçti. ABD yönetiminin de Başkan Biden'ın Türkiye'ye F-16 satışına olan açık desteğinin sürdürdüğünü bildirmesi bu sabah öne çıkan haber akışı olarak izleniyor. Yurtdışında ise tatil modu devam ederken, dün artıda kapatan ABD borsalarının ardından bu sabah Asya'da da pozitif bir görüntü var. MSCI Asya Pasifik endeksi %1'in üzerinde primli. Diğer taraftan, ABD vadelileri ise yatay. Bugün veri takvimi açısından sakin bir gün.

Yurt içinde, aralık ayına ilişkin sektörel ve reel sektör güven endeksleri ile kapasite kullanım oranı verileri takip edildi. Sektörel güven endeksleri aralık ayında karışık bir görünüm sundu. Aralık ayında mevsim etkilerinden arındırılmış olarak aylık bazda hizmet sektörü güven endeksi %1,2 oranında ve perakende ticaret sektörü güven endeksi %4,5 oranında yükselirken, inşaat sektörü güven endeksi ise üç aylık artışın ardından %3,3 oranında geriledi, reel kesim güven endeksi ise %0,5 oranında gerileyerek düşüşünü ikinci aya taşıdı.

  • Reel kesim güven endeksi, aylık bazda kasımda %1,3 oranında gerilemenin ardından aralıkta %0,5 oranında gerileyerek düşüşünü ikinci ayda sürdürdü ve böylece şubattan bu yana en düşüş seviyede kaydedildi. Reel kesim güven endeksi alt endekslerinden gelecek üç aydaki ihracat siparişleri aylık bazda kasımda %1,5 oranında düşüşün ardından aralıkta %0,2 oranında artışla kısmi toparlanma sergiledi, bunun yanında geçen yılın ortalamasının ve uzun dönem ortalamasının altındaki seyrini sürdürdü.
  • Arındırılmış kapasite kullanım oranı kasımda 0,7 puanlık artışın ardından aralık ayında yatırım malı imalatı başta olmak üzere tüketim ve ara malları imalatı kapasite kullanım oranlarındaki düşüşlerin etkisiyle 0,2 puanlık düşüşle %77,3 seviyesine hafif geriledi, bununla birlikte 2022 yılı ortalamasına yakın seyretti.
  • Yatırımlara dair izlediğimiz diğer bir gösterge olan sabit sermaye yatırım harcamaları aylık bazda iki aylık düşüşün (ekimde %0,8 düşüş ve kasımda %2 düşüş) ardından aralıkta %0,8 oranında artışla kısmi toparlanma kaydetti, bununla birlikte tarihsel ortalamasının üzerindeki seyrini korudu.
  • Öte yandan, ekonomik durumu yansıtan genel gidişat endeksi iki aylık düşüşün (ekimde %0,3 düşüş ve kasımda %1,2 düşüş) ardından aralıkta %2 oranında artışla toparlanma sergiledi.
  • Aralık ayında güven endekslerinin aylık bazda seyrine baktığımızda, hizmet sektörü güven endeksi %1,2 oranında, perakende ticaret sektörü güven endeksi %4,5 oranında ve tüketici güven endeksi ise %2,6 oranında yükselirken, inşaat sektörü güven endeksi %3,3 oranında ve reel kesim güven endeksi ise %0,5 oranında geriledi. Güven endekslerinin alt kalemleriyle hesaplanan ekonomik güven endeksinin ise aralık ayında 95,31'den 96,36'ya yükselmekle birlikte 100 iyimserlik eşik değerinin altındaki seyrini altıncı aya taşıdığını hesaplamaktayız.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında, 
 
ABD tarafında, TSİ 18'de aralık ayı Richmond Fed imalat sanayi endeksi takip edilecek. Endeks, kasımda 3'ten -5 seviyesine gerileyerek iki aylık aranın ardından yeniden daralma bölgesine geçmişti.
 
Şirket haberleri

Girişim Elektrik Sanayi (GESAN, Sınırlı Pozitif): Şirket'in, Zobalı Un Gıda İth. İhr. San. Tic. A.Ş. ile daha önce kurulumunu tamamladığı 6 MW'lık Arazi Güneş Enerjisi Santralinin, güç kapasitesinin artırılmasına yönelik 616bin USD tutarında ek sözleşme imzalanmıştır.

Gübre Fabrikaları (GUBRF): Son günlerde hisse fiyatında meydana gelen olağandışı fiyat hareketleri kapsamında şirket tarafından 26/12/2023 tarihinde yayınlanan basın açıklaması metni, duyurusu ekte yer almaktadır.

Migros Ticaret (MGROS, Sınırlı Pozitif): Paketli yemek üretimi konusunda faaliyet gösteren CRC Danışmanlık ve Organizasyon A.Ş.'nin ödenmiş sermayesinin %30'una tekabül eden 120.000 adet payın Migros Ticaret A.Ş. tarafından, %20'sine tekabül eden 80.000 adet pay ise Dijital Platform tarafından devralındığı açıklanmıştır. Toplam %50 pay için nihai pay devir bedeli 88,8mn TL'dir. Söz konusu tutarın 53,3mn TL'si Migros Ticaret A.Ş. tarafından, 35,5mn TL ise Dijital Platform tarafından ödenmiştir.

Sektör haberleri

Borsa İstanbul: Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında RNPOL.E ve ULUFA.E payları 27/12/2023 tarihli işlemlerden (seans başından) 26/01/2024 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar kredili işlemlere konu edilemeyecektir.

Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler, payın işlem gördüğü pazarın/platformun işlem kuralları, pazar değişimi veya diğer nedenlerle uygulanan işlem esaslarından ayrı olarak değerlendirilir. Buna göre VBTS tedbirleri diğer düzenlemeler veya kararlarla uygulamaya alınan işlem esaslarının geçerlilik süresinden ayrı olarak tedbir süresinin sonuna kadar uygulanmaya devam eder.

Diğer şirket haberleri

Consus Enerji (CONSE): Şirket'in %100 bağlı ortaklıklarından Mavibayrak Doğu Enerji Üretim A.Ş.'nin ödenmiş sermayesinin 24,8mn TL'den 31mn TL'ye artırılması işleminin, tescil edilerek tamamlandığı ve söz konusu artışın Şirket alacağının sermayeye eklenmesi yolu ile karşılandığı açıklanmıştır.

HAT-SAN Gemi (HATSN): Şirket, yurt dışında mukim bir müşterisi ile 5,1mn USD tutarında Gemi Tamir Bakım ve Onarım sözleşmesi imzalamıştır. Söz konusu işin 2024/06 tarihi itibariyle bitirilmesi hedeflenmektedir.

Kafein Yazılım (KFEIN): Şirket ile Irak'ta e-devlet ve dijitalleşme projeleri gerçekleştiren bilgi teknolojisi firması Motion Technology arasında telekom sektöründe projeler yapmak üzere 1 yıl süreli "Mutabakat Metni (Memorandum of Understanding)" imzalanmış ve sözleşme Şirket'e ulaşmıştır. Sözleşme kapsamında Motion Technology tarafından şirketin ürün ve hizmetlerinin Irak pazarında sunumu gerçekleştirilecektir.

Kuzey Boru (KBORU): Şirket, yurtiçinde yerleşik bir firma ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü-12.Bölge Müdürlüğü Kayseri idaresinde bulunan "Nevşehir Sarıhıdır Pompaj Sulaması Yenileme İşi" için 37,6mn TL tutarında "Altyapı HDPE100 Boru" satış sözleşmesi imzalanmıştır.

Margün Enerji (MAGEN): İtalya'da 53,1 MWp Güneş Elektrik Santrali proje geliştirilmesi ve kurulumu amacıyla anahtar teslim esaslı sözleşme Şirket tarafından tek taraflı olarak fesih edilmiştir. İlgili proje imzalanan yeni sözleşme ile MTG Enerji İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş'ye devredilmiştir.

Netaş Telekomünikasyon (NETAS): Şirket, Turkcell Satış ve Dijital İş Servisleri A.Ş'den, Superbox ürün tedariği için 16,1mn CNY tutarında, ZTE WiFi 6 Home Gateway Modem ürün projesi kapsamında 6,5mn CNY tutarında ve ZTE VDSL Modem ürün projesi kapsamında 11,1mn CNY tutarında sipariş almıştır.

Orge Enerji (ORGE): Şirket'in, İstanbul'da inşası devam eden Folkart Nefes Projesi'nin Elektrik Tesisat İşlerinin yapımına yönelik verdiği 325bin EUR+KDV ve 889bin USD+KDV ve 22,1mn TL+KDV tutarındaki İşveren Folkart Yapı San. Tic. A.Ş. ile imzalanan sözleşmeye ek, sosyal tesisler elektrik işlerinin yapımına yönelik 3,9mn TL+KDV bedelli sözleşme imzalanmıştır. İşin 31.01.2024'e kadar tamamlanmasının planlandığı açıklanmıştır. Böylece Folkart Nefes Projesi'nde toplam sözleşme büyüklüğü 325bin EUR+KDV ve 889bin USD+KDV ve 26mn TL+KDV seviyesine ulaşmıştır.

Sanica Isı Sanayi (SNICA): Şirket ile İngiltere'de yerleşik müşterisi arasında 6,5mn GBP tutarında 1 yıllık radyatör ürünleri satış sözleşmesi imzalanmıştır.

Yükselen Çelik (YKSLN): Şirket'in 600mn TL olan Kayıtlı Sermaye Tavanı içerisinde kalacak şekilde; 125mn TL olan çıkarılmış sermaye tutarının, 125mn TL'sinin Geçmiş Yıllar Karlarından karşılanmak üzere iki katına çıkarılarak (%100 artış yapılarak) 250mn TL'ye çıkarılmasına, Sermayeye ilave edilecek 125mn TL'nin tüm pay sahiplerine payları oranında dağıtılmasına, Sermaye artışı ve esas sözleşme tadiline yönelik olarak, Sermaye Piyasası Kurulu'na başvuru yapmıştır.

Kaynak Ziraat Yatırım

Hibya Haber Ajansı