İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu güne, CHP Fatih Belediye Başkan adayı Mahir Polat ile birlikte, tarihi Eyüpsultan Camii’nda sabah namazını kılarak başladı.

Namaz sonrasında, Eyüpsultan Haziresi Restorasyon Alanı’nı ziyaret eden İmamoğlu ve Polat, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Oktay Özel tarafından çalışmalarla ilgili bilgilendirildi.

Eyüpsultan’ın ardından Fatih’e geçen İmamoğlu ve Polat’ın ilçedeki ilk durağı, Ayvansaray Mahallesi’ndeki Tekfur Sarayı oldu.

Mimar Sinan’ın en ünlü eserlerinden Süleymaniye Camii bahçesinden geçen İmamoğlu, yabancı turistlerin de ilgi odağı oldu. Camiye yakın bir noktada bulunan Mimar Sinan Türbesi’ni ziyaret eden İmamoğlu ve Polat, büyük ustayı dualarla andı.

Restorasyonları tamamlanan ve yakın zamanda hizmete girecek olan ‘sıra dükkanları’ yerinde inceleyen İmamoğlu ve Polat’ın Fatih’teki son durağı Sultanahmet oldu.

Tarihi Yerebatan Sarnıcı yakınında bulunan ve İBB Miras tarafından restore edilen Turşucuzade Konağı çevresinde de incelemelerde bulunan İmamoğlu, gezileriyle ilgili değerlendirme konuşmasını ise, restorasyon çalışmaları devam eden, ‘dünyanın sıfır noktası’ olarak bilinen ‘Milion Taşı’ yakınında yaptı.

İmamoğlu, Ayasofya Camii ve Sultanahmet Camii fonu önünde yaptığı konuşmasında şunları söyledi:

“Bugün sizi, dünyanın merkezinden selamlıyoruz. Niçin dünyanın merkezi? Sakın İstanbul'un Belediye Başkanı olduğum için dünyanın merkezinde olduğumu söylediğimi düşünmeyin. Şu an restore etmekte olduğumuz yapı da Osmanlı döneminin su terazisi. Milion taşının dünya için bir merkez olduğu -Roma döneminden, neredeyse artık 2 bin yaşına yaklaşan bir zaman diliminden bahsediyoruz- bence hiç değişmedi. İstanbul, hep dünyanın merkezi oldu. ”

‘’İstanbul'da çok metruk alan, aslında bizi üzdü, yordu.’’ diyen İmamoğlu, ‘’Fatih sınırları içerisinde, inanın adetler değil, yüzlerce yer, nokta sayabilecek durumdayız. Sarnıca muhteşem bir restorasyon sürdürdü arkadaşlarımız ve olağanüstü bir tasarımla sona erdi. Burayı çok konuştular. Geçen haftanın gündemi oldu Ayasofya Camii, Sultanahmet Camii ve çevresi vesaire... Vallahi burada çok metruk yapılaşmalar vardı geçmiş dönemden kalma, hepsini kaldırdık Sultanahmet Meydanı'nda. Turşucuzade Konağı'nın hemen arkasında Sıbyan Mektebi var. İkisinin yan tarafı, oldukça böyle kafeler, vesaireler, saçma sapan görüntüler… Ne Ayasofya Camii'ne yakışır ne Sultanahmet'e ne Yerebatan Sarnıcı’na; hiçbir yerine yakışmayan… Oraları tertemiz yaptık. ” ifadelerine yer verdi.

“Milion Taşı’nı ortaya çıkardıklarını belirten İmamoğlu şöyle devam etti:

‘’Burada bir arkeolojik kazı başlattık. Güçlü bir su terazisi, anıtsal bir yapı gibi duruyor bu meydanı karşılayan. Onu hayata geçiriyoruz. Burayı arındırdık, temizledik. Yine ileride özellikle o tarihi hipodromun olduğu bölümdeki Yılanlı Sütun… Restorasyonunu tertemiz hale, pırıl pırıl hale getirdik. Ve Turşucuzade Konağı, Sıbyan Mektebi… Sadece burada 10-15 tane husus anlattım. Bu 4-4,5 yılın iyileşmesi, bizden önce burada kalmış olan çöp, çarık vesaire onları toparlamış olduk. Gülhane Parkı’nda ‘Gülhane Sanat’ı hayata geçirdik. Gülhane Parkı'mızın içi yenilendi. Kimliğini öne çıkarıcı hamlelerle tasarımı, mobilyasından birçok konuya kadar arkadaşlarım toparladı. ”

Bütün dünyaya İstanbul’un gücünü, iyileştirici ve birleştirici gücünü göstermek istediğini ifade eden İmamoğlu, ‘’Milletimizle beraber şehrimizi, ikinci yüzyılın bu ilk yıllarında muazzam bir geleceğe taşıyacağız. Bütün insanlarını seven, kucaklayan, mahalleliyi mahallesinde yaşatan, onu orada muhafaza eden, onun yaşamını güzelleştiren, buradaki ne yazık ki tarifsiz, anlatılamayacak derecede kötü bir biçimde yerleştirme denetimi olmaksızın zapt edilen sokaklar, binalar, özellikle yoğun mülteci akınının kontrolsüz bir biçimde Fatih'e yığılmasını, bir şekilde insani ölçekte buna bakan, ama mutlaka bir düzenini ve bu şehrin huzurunu bozmayacak şekilde güzelleştiren bir anlayışla Fatih adayımız Mahir'le beraber ikinci yüzyıla taşıyacağız. Bizi izlemeye devam edin…”

Hibya Haber Ajansı