Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından bugün Çin-ABD diplomatik ilişkilerinin kuruluşunun 45. yıldönümü nedeniyle bir açıklama yapıldı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü yaptığı açıklamada, Çin ile ABD arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 45. yıldönümünün gerek ikili ilişkiler tarihinde, gerekse uluslararası ilişkiler tarihinde büyük gelişme olduğuna işaret ederek, geçen 45 yıl içinde Çin-ABD ilişkilerinin nice zorluklardan geçtiğini yine de gelişme yolunda ilerlemekte olduğunu belirtti. Açıklamaya göre, iki ülke arasındaki ticaret hacmi 1979 yılında 2 milyar 500 milyon ABD Dolarını bile bulmuyordu. Bu sayı 2022 yılında yaklaşık 760 milyar dolar oldu. İki ülkenin gerçekleştirdiği yatırım hacmi başlangtıçta hemen hemen yok gibiydi, şimdi ise 260 milyar doları aştı. Çin ve ABD birçok uluslararası ve bölgesel konularda verimli işbirliği yaptı. Tarih Çin-ABD ikili ilişkilerinin gelişmesinin iki ülkenin halklarına yarar sağladığı gibi, dünya barışını, istikrarını ve gelişmesini hızlandırdığını da kanıtladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Çin tarafının istikrarlı, sağlıklı ve sürdürülebilir bir Çin-ABD ikili ilişkileri kurmaya hazır olduğunu vurgulayarak, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve ABD Başkanı Joe Biden’in San Francisco kentinde yaptıkları görüşmede siyaset, diplomasi, ticaret, ekonomi, finans, kültür, küresel yönetim, askeri ve güvenlik alanlarında 20’den fazla görüş birliğine varıldığını, geleceğe yönelik “San Francisco Vizyonu”nu oluşturduğunu ve bunun ikili ilişkilerin gelişmesine yön verdiğini söyledi. Sözcü, Çin tarafının ABD tarafıyla birlikte, söz konusu görüş birliklerini etkin şekilde yerine getirmeye, birbirlerini doğru şekilde algılamaya, anlaşmazlıkları etkin şekilde kontrol altına almaya, kazan-kazana dayalı işbirliğini hızlandırmaya, büyük devlet sorumluluklarını üstlenmeye, kültürel değişimi yoğunlaştırmaya ve iki ülke dahil  olmak üzere tüm dünya ülkelerine yarar getirmeye hazır olduğunu ifade etti.

Hibya Haber Ajansı