Söz konusu döviz çıkışları, Merkezi Yönetim ve Merkez Bankası’nın önceden belirlenmiş, döviz kredileri, menkul kıymetler ve mevduat işlemlerinden doğan yükümlülüklerden oluşuyor.

Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, bu tutarın yaklaşık 44,2 milyar doları anapara, 8,7 milyar doları faizden oluşuyor. Ayrıca, Merkez Bankası’nın yurt içi ve yurt dışı yerleşik bankalarla yapmış olduğu swap işlemlerinden kaynaklanan net döviz ve altın yükümlülükleri de, 30,2 milyar doları bir ay vadeli olmak üzere, yaklaşık 82,0 milyar dolar düzeyinde bulunuyor.

Şarta bağlı döviz çıkışları da aynı dönemde yüzde 5,1 artarak 50,7 milyar dolar düzeyine yükseldi. Şarta bağlı döviz çıkışları da, bir yıl içinde ödenecek Hazine garantili dış borçlar ile döviz ve altın cinsinden zorunlu karşılıklar bloke hesabı ve akreditiflerden oluşuyor.

Aynı dönemde Resmi Rezerv Varlıkları ise, yüzde 8,3 artarak 136,7 milyar doları düzeyine yükseldi. Bu dönemde alt kalemler itibarıyla, döviz varlıkları bir önceki aya göre yüzde 11,2 artarak 82,9 milyar dolara, altın cinsinden rezerv varlıkları yüzde 4,6 artarak 46,3 milyar dolar yükseldi.

Hibya Haber Ajansı