Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, ABD’nin yarı iletken üreten Çinli firmalara yönelik baskısının, ekonomik hegemonya girişimi olduğunu söyledi.

Sözcü Mao bugün düzenlenen basın toplantısında ABD'nin Çin'e yönelik çip ihracatını sürekli kısıtlaması ve yarı iletken sektöründeki Çin firmalarına artan baskıları değerlendirdi.

Sözcü, ABD’nin sözde ulusal güvenlik bahanesiyle Çin’e yönelik çip ihracatını daha da kısıtlamasının ve Çin’in yarı iletken firmalarına sebepsiz baskı yapmasının tamamen ekonomik hegemonya girişimi olduğunu vurguladı. Sözcü, ABD’nin uyguladığı söz konusu kısıtlama tedbirlerinin, Çin’e karşı ayrımcılık oluşturduğunu, Ticaret ve Gümrük Tarifeleri Genel Anlaşması’ndaki (GATT) birinci maddede belirlenen En Çok Kayrılan Ülke Kuralı’na aykırı olduğunu belirtti.

Mao Ning, ABD'nin, güvenlik tehdidi oluşturduğu iddiasıyla bazı Çinli telekomünikasyon firmalarını kara listeye alarak, Çin menşeli telekomünikasyon donanımlarının ABD piyasasına girişini yasakladığını hatırlattı. Bu adımların, GATT’teki miktar sınırlamasının genel olarak kaldırılması ilkesine ve Ticarette Teknik Engeller Anlaşması'na (TBT) aykırı olduğuna dikkat çekti.

Son olarak, Mao, ABD'nin “uluslararası normlara” vurgu yapmasına rağmen, aslında bu normları ihlal eden adımlar attığını ifade etti.

Hibya Haber Ajansı