Dün piyasalarda neler oldu?

Küresel piyasalar dün ABD’de beklentilerin üzerinde açıklanan TÜFE verisi sonrasında değer kayıpları ile tamamladı. Ancak yine de, enflasyon verisi sonrasında Mart ayı FED faiz indirimi beklentisi artış gösterdi. CME verilerine göre vadeli işlemlerde piyasanın Mart ayı toplantısında 25 baz puan faiz indirimi beklentisi önceki gün %64,7 oranında fiyatlanırken verinin ardından beklenti %70,2 olarak kayıtlara geçti. Diğer taraftan, verilerin ardından konuşan Cleveland FED başkanı Loretta Mester, Mart ayında faiz indirimi düşünmek için erken olduğu ve Aralık ayı enflasyon verilerinin ise kısıtlayıcı politikanın devam etmesi anlamına geldiğini ifade etti. Öte yandan Bitcoin, ABD’de düzenleyici kurumun Bitcoin borsasında işlem gören fonları onaylaması ve ETF emirlerinin gelmeye başlamasıyla Aralık 2021’den bu yana ilk defa 49 bin doların üzerinde işlem gördü.

Makro veri tarafında; ABD TÜFE Aralık ayında yıllık yüzde 3,4 artış kaydederek son üç ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Aylık TÜFE de yüzde 0,3 ile yüzde 0,2’lik beklentinin üzerinde gerçekleşti. Kasım ayında aylık enflasyon yüzde 0,1; yıllık enflasyon yüzde 3,1 olarak gerçekleşmişti. Çekirdek göstergelerde ise yıllık bazda ılımlı da olsa yavaşlama görüldü. Aralık ayında gıda ve enerji hariç tüketici fiyatları aylık olarak beklentilere paralel şekilde yüzde 0,3 arttı. Yıllık çekirdek enflasyon ise aynı dönemde yüzde 3,9 oldu. Beklenti yıllık çekirdek enflasyonun yüzde 3,8 olması yönündeydi. Kasım ayında yıllık çekirdek enflasyon yüzde 4 olarak gerçekleşmişti. ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı ise 6 Ocak ile biten haftada 202 bine gerileyerek son 3 ayın en düşük seviyesine geriledi. ABD federal hükümetinin bütçe açığı verisi ise geçen yıl Aralık’ta bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 52 artarak 129 milyar dolara yükseldi. Federal hükümet, bir önceki yılın Aralık ayında 85 milyar dolarlık bütçe açığı vermişti. Bu dönemde bütçe dengesine ilişkin piyasa beklentisi, 65,3 milyar dolarlık açık vermesi yönündeydi.

Tahvil piyasalarında hafif aşağı yönlü seyir takip edildi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %3,97, ABD 2 yıllık tahvil faizi %4,26 seviyesinden işlem gördü. VIX endeksi ise 12,44 seviyesine geriledi.

ABD hisse senedi piyasaları günü değer kayıpları ile tamamladı. S&P 500 endeksi %0,07 kayıpla 4.780,24 seviyesinden, Nasdaq endeksi %0,01 kayıpla 14.970,18 seviyesinden günü tamamlarken, Dow Jones endeksi ise %0,04 sınırlı kazançla 37.711,02 seviyesinden kapandı.

Avrupa hisse senedi piyasaları, ABD enflasyon verisinin ardından günü düşüşle kapattı. Avrupa'da son açıklanan enflasyon verileri de faiz indirimlerinin beklenenden daha geç başlayacağına ilişkin endişeleri artırırken, ECB üyesi Isabel Schnabel, henüz faiz indirimi için erken olduğunu kaydederken, bir diğer ECB üyesi Luis de Guindos mevcut faiz oranlarının enflasyonla mücadelede en büyük yardımcıları olduğunu dile getirdi. Euro Stoxx 50 endeksi %0,62 puan düşüşle 4.441,25 seviyesinden günü tamamlarken, DAX %0,86, CAC 40 %0,52 ve FTSE 100 %0,98 değer kayıpları ile seansı tamamladı.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah Asya-Pasifik piyasaları karışık seyir izliyor. Çin piyasaları, ihracat verilerinin beklenenden güçlü gelmesi ve tüketici fiyat endeksinin Aralık ayında beklenenden daha yumuşak bir düşüş kaydetmesinin ardından kayıplarını tersine çevirirken, Japonya piyasaları rekor kıran yükselişini sürdürdü. Çin’de tüketici fiyat endeksi yüzde 0,3 düşüşle piyasa beklentisi olan yüzde 0,4'ün altında gerçekleşti. Kasım ayındaki %0,5 düşüşe kıyasla daha yumuşak bir düşüş kaydedilmiş oldu. Bu sabah Nikkei endeksi %1,17 artışla 35.470 seviyesinden işlem görürken, Hang Seng %0,06, Shanghai endeksi %0,01, Kospi endeksi %0,84 ile satıcılı seyir izliyor.

ABD vadelilerinde ise satıcılı seyir gözleniyor.

Bugün ABD’de Aralık ayı ÜFE ve Çekirdek ÜFE verisi ve Fed Üyesi Kashkari'nin konuşması takip edilecek. ABD’de ÜFE’nin aylık bazda %0,2 artış kaydederek, yıllık bazda %1,4 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Kasım ayında ise veri aylık bazda değişim göstermezken, yıllık bazda %0,9 seviyesinde gerçekleşmişti. ABD'nin büyük bankalarından JPMorgan Chase, Citi, Bank of America ve Wells Fargo'nun bilançoları takip edilecek. Euro Bölgesi’nde ise ECB Üyesi Lane'in konuşması yer alıyor.

Gelecek gündemde neler var?

Gelecek hafta Pazartesi günü ABD borsaları tatil nedeniyle kapalı olacak. Salı günü New York FED Sanayi Endeksi verisi takip edilecek. New York FED Sanayi Endeksi verisinin -1,4 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Çarşamba günü ise Perakende Satışlar, Sanayi Üretimi ve Kapasite Kullanım Oranı ile FED’in Bej Kitabı yayımlanacak. Perakede satışlar verisinin aylık bazda %0,4 artış göstermesi beklenirken, Kapasite Kullanımının %78,8 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Aynı gün Euro Bölgesi’nde ise enflasyon verileri takip edilecek.

Kaynak Halk Yatırım

Hibya Haber Ajansı