Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, dün Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly ile telefonda görüştü.

Çin ile Kanada arasında tarihsel bir anlaşmazlık ya da fiili çıkar çatışmasının bulunmadığına ve iki ülkenin pek çok ortak çıkara ve birbirini tamamlayan avantaja sahip olduğuna dikkat çeken Wang, Çin-Kanada ilişkilerindeki mevcut sıkıntıların ne Çin'in görmek istediği ne de Çin'den kaynaklanan bir şey olduğunu, Çin’in Kanada ile temas ve diyalogu sürdürmek istediğini ifade etti.

Wang Yi, ikili ilişkilerin düzeltilip geliştirilmesi için şu önerilerde bulundu:

-Birincisi Kanada, Çin’i doğru anlamalı. Çin-Kanada ilişkilerinin son yıllarda düşük bir seviyeye gelmesinin temel nedeni, Kanada'nın Çin anlayışında ciddi bir sapmanın bulunması. Kanada'ya Çin'in iç ve dış politikalarını objektif, rasyonel ve doğru bir şekilde değerlendirme çağırısı yapıyoruz.

-İkincisi her iki taraf da birbirine saygı göstermeli, eşit diyalogu sürdürmeli, sorumlu ve yapıcı bir tavırla karşılıklı güveni artırmalı, iletişimi güçlendirmeli, ikili ilişkilerde anlaşmazlıkların hakim olmasına izin vermemelidir.

-Üçüncüsü kazan kazan anlayışına dayanan iş birliği güçlendirilmelidir.

Sağlıklı ve istikrarlı Kanada-Çin ilişkilerinin iki ülke ve halklarının temel çıkarlarına uyduğunu belirten Joly, iki ülke arasındaki ilişkilerin zorluklarla karşı karşıya bulunmasına rağmen, Kanada’nın ikili ilişkilerin yeniden doğru yola dönmesini sağlamak için daha açık, pragmatik ve yapıcı bir tutum sergileyeceğini vurguladı.

Joly, Çin’le temas ve diyalogu güçlendirmenin yanı sıra halklar arasındaki iletişimi yoğunlaştırmaya, ekonomik ve ticari iş birliğini derinleştirmeye, çevre koruma ve biyoçeşitlilik alanlarında, ayrıca önemli uluslararası ve bölgesel sorunlarda koordinasyon ve iş birliğini arttırmaya hazır olduklarını dile getirdi.

Hibya Haber Ajansı