CHP Tekirdağ Milletvekili Öztrak, açıklanan bütçe verilerine ilişkin yaptığı değerlendirmede “2023 yılında bütçe açığı önceki yılın 10 katına çıkarak 1 trilyon 375 milyar liraya ulaştı. AK Parti hükümetlerinin yönetiminde, son 21 yılda bütçe açığının milli gelire oranı dördüncü kez yüzde 5’in üzerine çıktı.” dedi.

Bütçe açığının hazinenin nakit açığının 2,2 katına çıktığını belirten Öztrak, “Bu, bugüne kadar görülmemiş bir sapma. Bütçe açığında tahminden sapmanın neredeyse tamamı Sermaye Transferleri kalemi altındaki ‘sınıflandırmaya girmeyen’ harcamalardan geliyor. 2023 Aralık ayında (tek bir ayda) bu kalemden yapılan harcama 623 milyar TL. Bu geçen senenin aralık ayının tam 89 katı.” ifadelerini kullandı.

Öztrak, değerlendirmesine şöyle devam etti:

“Bir başka ifadeyle; bu yılın hazine nakit açığında görünmeyen 700 milyar TL’den fazla harcama, 2024’ün nakit açığına aktarılıyor. Bunun sonucunda 2024 yılının bütçe açığı, nakdi gerçekleşmeden daha düşük gözükecek. Saray seçim sathı mailine girerken hesap oyunlarıyla, 2024’te gerçekleşecek bütçe açığını hokus pokusla gizlemenin peşinde. Ama ‘gerçek, bu dünyadaki en ısrarcı şeydir.’ Sarayın ‘Seçimden sonra her şey tufan’ siyaseti tüm acımasızlığıyla devam ediyor.”

Hibya Haber Ajansı