"İktidar, 8 ayda kurları 1,5 katına çıkarmış"

13 Mayıs 2023’te, yani genel seçimlerin hemen öncesinde dolar kurunun 19 lira 60 kuruş olduğunu bugün ise 30 lirayı aştığını belirten Dalgın, "Euro kuru 21 lira 30 kuruştu. Bugün neredeyse 33 lira. Yani iktidar, 8 ayda kurları 1.5 katına çıkarmış. Biliyorsunuz dövizdeki her artış, hayat pahalılığı olarak doğrudan cebimize yansıyor. Üstelik, dövizdeki her artış, hazinenin borcunu da artırıyor. Zaten o da bizim paramız. Hatırlayalım, 13 Mayıs 2023’te TCMB’nin faiz oranı yüzde 8 buçuktu. Bugün yüzde 42 buçuk. Nisan ayında, ‘Faiz yükselemez, faiz devamlı düşecektir.’ diye oy isteyen hükümet, 8 ayda faizi 5 katına çıkarmış. Bu, KOBİ’lerin işletme sermayesi kredisinin, vatandaşın kredi kartı faizinin yükselmesi demek. Hükümetin makroekonomi notu: kırık.” diye konuştu.

"Seçimden bugüne kadarki 8 ayda vatandaşlarımız daha da fakirleştirilmiş"

Dalgın, günlük hayatı doğrudan etkileyen ürünlerin fiyatlarındaki artışla devam etti:

“Hatırlayalım, 13 Mayıs 2023’te benzinin litresi 19 lira 75 kuruştu. Bugün 36 lira 75 kuruş. Neredeyse iki kat! Mazotta durum daha da fena. 18 buçuk liradan 39 liraya çıkmış. Bu dönemde petrol fiyatlarında ciddi bir değişim yaşanmadı. Yani fiyat farkı tamamen hükümetin performansıyla ilgili: kur ve vergi artışı. Hatırlayalım, 13 Mayıs 2023’te kıymanın kilosu 300 lira civarındaydı. Bugün 380 lira. Peynirin kilosu 200 liraydı, bugün 300 lirayı geçti. Seçimden önce 50 lira olan yumurta, bugün 70-75 lira. Örnekleri çoğaltmak mümkün. Seçimden bugüne geçen 8 ayda, vatandaşlarımız daha da fakirleştirilmiş! Hükümetin geçim notu: kırık.”

"Kamunun doğal tekel olduğu alanları çaktırmadan vergi almak için kullanmasına karşıyım"

Harç ve ücretlere değinen Dalgın, “Yüksek lisans eğitimine başlayacak öğrencilerimizin mecburen girdiği YÖKDİL sınavı var. Seçimden önce bu sınavın ücreti 260 liraydı. Artık 490 lira. Neredeyse ikiye katladı. Benzer bir durum ehliyette de var. Seçimden önce 2 bin 490 lira olan B sınıfı sürücü belgesi harcı, yeni yılla birlikte 3 bin 945 liraya çıktı. Kamunun doğal tekel olduğu alanları çaktırmadan vergi almak için kullanmasına karşıyım! Tabii geçen yıl duble olarak tahsil edilen motorlu taşıtlar vergisini de unutmayalım. Üstelik tüm bunlar bazı şirketlere vergi afları lütfedilirken, yeni makam araçları alınırken, itibardan asla taviz verilmezken oluyor. Hükümetin vergi notu: kırık.” şeklinde konuştu.

Hibya Haber Ajansı