Fildişi Sahili Cumhurbaşkanı Alassane Ouattara dün Abidjan’da Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’yi kabul etti.

Ouattara, Çin’le ilişkilere öncelik vermeye devam edeceklerini belirterek, Çin’in başarılı deneyimlerini öğrenmeyi, Çin’le tüm alanlardaki iş birliğini genişletmeyi ve Çin-Afrika İş Birliği Forumu’nda kaydedilen sonuçların Fildişi Sahili’nde yerine getirilmesini hızlandırarak, iki ülke halkına daha fazla fayda sağlamayı beklediklerini söyledi.

Fildişi Sahili’nin Taiwan sorunundaki tutumunun çok net olduğuna dikkat çeken Ouattara, dünyada tek Çin’in bulunduğunu, Taiwan’ın Çin’in bir parçası olduğunu vurguladı. Ouattara, Tek Çin ilkesine bağlı kalmayı sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

Wang Yi, Fildişi Sahili’ni 34. Afrika Uluslar Kupası’na başarılı ev sahipliği yapması nedeniyle tebrik etti. Çin’in inşa ettiği ana stadyumun Fildişi Sahili’ne zamanında ve kaliteli şekilde teslim edildiğini dile getiren Wang Yi, Çin’in desteğiyle Abidjan’da inşa edilen Cocody Köprüsü’nün de bölgedeki önemli bir mimari yapı haline gelirken, Çin ile Fildişi Sahili arasındaki karşılıklı yarara dayalı iş birliğinin simgesi ve Çin-Afrika dostluğunun sembolü olduğunu hatırlattı.

Fildişi Sahili’nin Çin’in ulusal birliği ve toprak bütünlüğünü savunmasına verdiği destekleri takdir ettiklerini ifade eden Wang Yi, “Fildişi Sahili’nin temel çıkarları ve önemli kaygılarına ilişkin konularda Fildişi Sahili’ni desteklemeye devam edeceğiz. İki ülke liderleri arasında varılan önemli uzlaşıyı beraber yerine getirmeye, karşılıklı yarara dayalı iş birliğini ileriye taşımaya hazırız.” dedi.

Çin ile Afrika arasındaki iş birliğinin tarihsel başarılar kaydettiği gibi, Afrika’nın kalkınmasının hızlanmasına da önemli güç kattığını ve dünya barışı ile istikrarına katkıda bulunduğuna işaret eden Wang Yi, Afrika ülkeleriyle beraber, her ülkenin kendi somut koşullarına uygun olan, bağımsızlıklarını koruyacak, aynı zamanda ortak kalkınma ve refahı gerçekleştirecek etkili bir yol arayışında bulunarak modernizasyona ulaşmak için çalışmaya istekli olduklarını sözlerine ekledi.

Wang Yi ziyareti sırasında ayrıca Fildişi Sahili Dışişleri Bakanı Kacou Houaja Léon Adom’la da bir araya geldi.

Hibya Haber Ajansı