Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları, Fed cephesinden enflasyonun daha hızlı düşmesi halinde daha erken faiz indirimine açık olunabileceğine dair gelen söylemle pozitif seyir izledi. Atlanta Fed Başkanı Bostic, önümüzdeki aylarda enflasyonun beklediğinden daha hızlı düştüğüne dair "ikna edici" kanıtlar olması halinde ABD faiz oranlarını beklediğinden daha erken düşürmeye açık olduğunu söyledi. Bostic, Fed'in karşı karşıya olduğu genel durumun "ihtiyatlı olmayı gerektirdiğini" de sözlerine ekledi. Bostic daha önce Fed’in gösterge gecelik faiz oranını bu yılın ikinci yarısında düşürmesinin uygun olacağını beklediğini söylemişti. Teknoloji sektörü hisseleri cephesinde dün özellikle Bank of America’nın Apple hissesi için tavsiyesini %20’nin üzerinde yükseliş potansiyeli ile ‘AL’ olarak revize etmesi piyasalardaki görünümde belirleyici oldu. Revizyon sonrası Apple hissesinde değer kazançları %3’yi aşarak 5 Mayıs 2023 tarihinden bu yana en iyi performansını gösterdi. Kongre dün ayrıca, hükümetin kısmi kapanmasını önleyecek bir yasa tasarısını da kabul etti. Bu geçici tedbir, federal hükümetin 1 Mart ve 8 Mart'a kadar fonlanmasını sağlayacak. Senato tasarıyı 77'ye 18 oyla kabul ederken, Meclis tasarının ileri alınmasına 314'e 108 oy verdi. Tasarı imzalanmak üzere Başkan Joe Biden'a iletildi. ABD 2 yıllık tahvil faizi %4,35 seviyesinde yatay seyrederken, 10 yıllık tahvil faizi de %4,14 seviyesine hafif yükseldi. Faiz patikası cephesinde de, Mart ayı FOMC toplantısında Fed’in 25 baz puanlık faiz indirimine gidebileceği yönündeki olasılık %55,7 seviyesine geriledi. Bu oran, geçtiğimiz Cuma günü de %76,9 seviyesindeydi. VIX endeksi de 0,66 puan düşüşle 14,13 seviyesine geriledi. S&P 500 endeksi %0,88 artışla 4.780,94 seviyesinden kapanırken, Nasdaq endeksi %1,35 değer kazancıyla 15.055,65 seviyesinden günü tamamladı. Dow Jones endeksi ise %0,54 yükselişle 37.468,61 seviyesinden kapandı.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında da, Japonya endeksleri öncülüğünde pozitif eğilimli seyir hakim. 22 Ocak’ta gerçekleşecek olan 2024 yılının ilk BoJ faiz kararı toplantısı öncesinde ülkede açıklanan enflasyon verisi piyasalardaki görünümde belirleyici oluyor. Japonya’da ulusal TÜFE Aralık ayı manşet verisi yıllık bazda %2,6 artış kaydederek Haziran 2022’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. Kasım ayında %2,8 artış kaydetmiş olan verinin aylık bazda da düşüş kaydettiğini gözlemliyoruz. Gıda dışı veri de Kasım ayı verisine göre 0,2 puan düşüş kaydederek Temmuz 2022’den bu yana görülen en düşük seviye olan %2,3 seviyesinde gerçekleşti. Genel çerçevede piyasa beklentileri ile uyumlu gerçekleşen fiyat verilerinin ardından iki günlük düşüş eğilimini sonlandıran Nikkei endeksinde yükselişlerin %1’i aştığını izliyoruz. Niftty ve S&P ASX 200 endeksleri de %1’e yakın artış gösteriyor. Hang Seng, IDX Composite ve Shangai endeksleri ise hafif satıcılı seyir izliyor. ABD vadelilerinde de hafif pozitif seyir gözleniyor. Bugün ABD’de Michigan Üniversitesi tüketici güveni, mevcut konut satışları verisi ve Fed Üyesi Barr’ın konuşmaları takip edilecek. Michigan üniversitesi tüketici güveni Ocak ayı öncü verisinin aylık bazda 0,3 puan artışla 70 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Alt endeksler cephesinde 1 yıllık enflasyon beklentisinin %3,1 seviyesindeki seyrini sürdürmesi bekleniyor. 5-10 yıllık döneme ilişkin enflasyon beklentisinin de %3 seviyesine hafif artış göstereceği tahmin ediliyor. Mevcut konut satışları verisinin de Aralık ayında aylık bazda %0,3 artış kaydettiği öngörülüyor.

Gelecek gündemde neler var? Pazartesi günü ABD’de öncü endeks verisi takip edilecek. Aralık ayı verisinin aylık bazda %0,3 düşüş kaydetmesi bekleniyor. Asya cephesinde de Çin’de 1 ve 5 yıllık gösterge kredi faiz oranları verileri takip edilecek. Oranların sırasıyla %3,45 ve %4,20 seviyelerindeki seyirlerini sürdürmeleri bekleniyor. Salı günü ABD’de Philadelphia Fed imalat dışı aktivitesi, Richmond Fed imalat endeksi ve Richmond Fed iş koşulları endeksi verileri takip edilecek. Hatırlanacağı üzere, Philadelphia Fed imalat dışı aktivitesi Aralık ayı verisi aylık bazda 11,1 puan artışla 2,1 seviyesine yükselmişti. Richmond Fed imalat endeksi ise 6 puan düşüşle -11’e gerilemişti. Richmond Fed iş koşulları endeksi de 9 puan artışla 0 seviyesine yükselmişti. Çarşamba günü de ABD’de MBA mortgage başvuruları ve PMI verileri izlenecek. Hatırlanacağı üzere 12 Ocak haftasına ilişkin mortgage başvuruları verisi haftalık bazda %10,4 artış göstermişti. PMI verileri cephesinde de Ocak ayı öncü verisine ilişkin piyasa beklentisi bulunmuyor. Ancak hatırlanacağı üzere Aralık ayı imalat PMI verisi aylık bazda 1,5 puan düşüşle 47,9 seviyesine gerilemişti. Hizmet verisi ise 0,6 puan artışla 51,4 seviyesine yükselmişti. Euro Bölgesi’nde de PMI verileri izlenecek. İmalat PMI verisi Aralık ayında 0,2 puan artışla 44,4 seviyesinde gerçekleşmişti. Hizmet verisi de 0,1 puan artışla 48,8’e yükselmişti. Asya cephesinde, BoJ’un faiz kararı toplantısı takibimizde olacak. Hatırlanacağı üzere Aralık ayı toplantısında politika faizi ve 10 yıllık tahvil getiri hedefi sırasıyla %-0,1 ve %0 olarak sürdürülmüştü.

Kaynak Halk Yatırım

Hibya Haber Ajansı