Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu için bir yazı kaleme alan Kristalina Georgieva, yapay zekanın hızlı ilerleyişinin net etkisini öngörmenin zor olduğuna dikkat çekti. Herşeye karşın, sağlam düzenleyici çerçeveler sorumlu bir yapay zeka ortamını teşvik edeceğinin de altını çizen Georgieva, "Güvenle söyleyebileceğimiz şey, yapay zekanın muazzam potansiyelinden insanlığın yararına güvenli bir şekilde yararlanmak için bir dizi politika geliştirmemiz gerekeceğidir" dedi.

Georgieva, "yapay zeka devrimi"nin, aynı zamanda işlerin yerini alabileceğini ve eşitsizliği derinleştirebileceğine de dikkat çekti.

Yeni bir IMF araştırması, küresel istihdamın neredeyse yüzde 40'ının yapay zekaya maruz kaldığını ortaya koydu. Özellikle gelişmiş ekonomilerde, işlerin yaklaşık yüzde 60'ının etkilenebileceğini gösteren araştırmanın sonuçlarına göre, gelişmekte olan piyasalarda ve düşük gelirli ülkelerde, yapay zekaya maruz kalmanın sırasıyla yüzde 40 ve yüzde 26 olması bekleniyor.

Georgieva yazısında, "Bu bulgular, yükselen piyasa ve gelişmekte olan ekonomilerin yapay zekadan kaynaklanan daha az acil aksaklıkla karşı karşıya olduğunu gösteriyor" diye uyardı ve ekledi:

"Aynı zamanda, bu ülkelerin birçoğu yapay zekanın faydalarından yararlanacak altyapıya veya kalifiye işgücüne sahip değil ve bu da teknolojinin zaman içinde uluslar arasındaki eşitsizliği daha da kötüleştirebileceği riskini artırıyor."

Hibya Haber Ajansı