CHP Rize Milletvekili Ocaklı, Bakan Özhaseki’nin cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde, Pazar’da halkın karşı çıkmasına rağmen Bakanlığın ÇED sürecini sürdürme ısrarının nedenini sordu.        

Rize’nin Pazar İlçesinde 2023 yılında Bakanlığa kafes balıkçılığı ile ilgili 3 adet proje için ÇED Raporu sunulduğunu hatırlatan Ocaklı, “Yöre halkı; çevre kirliliğine yol açacağı, av yapan balıkçıların av sahaları üzerinde olduğu ve doğal balıkçılığa zarar vereceği, yerleşim yerlerine çok yakın mesafesi olduğu, insanların denize girdiği doğal halk plajlarında kirliliğe yol açacağı endişeleri olduğu için bu projelere tepki göstermektedir.” dedi.

Ocaklı, “Yöre halkının istemediği, Halk Bilgilendirme Toplantısı yapılmayan projelerle ilgili, Bakanlık olarak ÇED sürecini ileri bir aşamaya taşımış olmanız, vatandaşların tepkisini çekmekte, halka rağmen çevre kirliliğine yol açacak projeleri ısrarla sürdürmeye çalışmanıza anlam verilememektedir.” dedi.

Bölgeden kendisini arayan vatandaşların, bu projelerin iktidara yakın kişilere ait şirketler olduğu için Bakanlıkça özel olarak korunup kayırıldığını, bilgilendirme toplantısı yapılmadığı halde ÇED sürecinin devam etmesinde art niyet aradıklarını ifade ettiklerini söyleyen Ocaklı, Bakan Özhaseki’den şu sorularına cevap istedi:

1. Söz konusu projelerin sahipleri iddia edildiği gibi iktidara yakın kişiler midir? Halkın Bilgilendirilmesi Toplantısı yapılmadığı halde ÇED sürecini ileri aşamaya taşımanızın nedeni bu siyasi yakınlığa mı dayanmaktadır?

2. Kafes balıkçılığı için daha önce Fındıklı’da girişimde bulunan, fakat vatandaşların tepkisi nedeniyle halk bilgilendirme toplantısı yapılmadığı için iptal edilen Kuzuoğlu Su Ürünleri Yetiştiricilik Tesisi için bu kez Pazar ilçesinde aynı girişimde bulunmasının nedeni nedir?  Fındıklı’daki iptal gerekçeleri Pazar için geçerli değil midir? Pazar’daki projesi de iptal edilince kıyı kıyı dolaşmaya devam mı edecektir?

3. Halkın Bilgilendirilmesi Toplantısı yapılmadan İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu toplantısı yapılması, ÇED yönetmeliğine aykırı değil midir? Bu anlamda mevzuat eksikliği mi bulunmaktadır?

Hibya Haber Ajansı