Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Siyasi Bürosu üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, 24 Ocak'ta Beijing'de Nauru Dışişleri Bakanı David Adeang ile bir araya gelerek Çin Halk Cumhuriyeti ile Nauru Cumhuriyeti Arasında Diplomatik İlişkilerin Yeniden Başlatılmasına İlişkin Ortak Bildiriyi imzaladı.

Ortak bildiriye göre, iki ülke, karşılıklı olarak egemenlik ve toprak bütünlüğüne saygı, birbirine saldırmama, birbirinin içişlerine karışmama, eşitlik ve karşılıklı yarar, barış içinde bir arada yaşama ilkeleri temelinde dostluk ilişkisi geliştirecek.

Ortak bildiride, Nauru Cumhuriyeti hükümetinin, dünyada yalnızca tek bir Çin bulunduğunu ve Çin Halk Cumhuriyeti hükümetinin tüm Çin'i temsil eden tek meşru hükümet olduğunu kabul ettiği belirtildi.

Taiwan’ın, Çin topraklarının ayrılamaz bir parçası olduğu vurgulanan bildiride, Nauru Cumhuriyeti hükümetinin aynı gün Çin’in Taiwan bölgesi ile sözde “diplomatik ilişkilerini” keserek Taiwan makamlarıyla herhangi bir resmi ilişkiye girmeyeceği taahhüdünde bulunduğu ifade edildi.

Hibya Haber Ajansı