Büyük merkez bankaları muhtemelen on yıllardır görülen en agresif sıkılaştırma döngüsünün sonuna geldi, ancak bazıları piyasanın yakında faiz indirimi beklentilerini karşılayarak geri adım atıyor.Şimdi beraber son duruma bir bakalım.

FED.. geçen ay temel faiz oranını %5,25 ila %5,5 aralığında tuttu Politika yapıcılar piyasa faiz indirimi iddialarına karşı çıktı. ABD'nin yüzde 2'lik enflasyon hedefine "çarpıcı mesafede" olduğu ancak düşük enflasyonun devam edeceği netleşene kadar Fed'in faiz oranlarını düşürmek için acele edilmeyeceği netleşti ki son büyüme ve PMI verileri de FED’in pek aceleci olmasını gerektir türden gelmedi. Yine de Piyasa bu yıl yaklaşık 130 baz baz puanlık faiz indirimi fiyatlıyor ve Mart ayından itibaren çeyrek puanlık bir artış ihtimali kabaca %40.

ECB… ECB Perşembe günü faiz oranlarını rekor yüksek seviyesinde değiştirmeden bıraktı, enflasyonla mücadele konusundaki kararlılığını yeniden teyit etti ve politika yapıcıların politika gevşemesini düşünmeye başladıklarına dair hiçbir ipucu vermedi. Para piyasaları bu yıl yaklaşık 130 baz puanlık faiz indirimini fiyatlamaya devam ediyor.

BoE… Yıllık tüketici fiyat enflasyonu oranının Aralık ayında 10 aydan beri ilk kez hızlanarak %4,0'a yükseldiğini gösteren son veriler, piyasanın İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) erken faiz indirimine ilişkin beklentilerini zayıflattı. BoE 1 Şubat'ta toplanacak ve faiz indiriminin zamanlaması konusunda yakından izlenecek. Piyasalar, birkaç hafta önce 100 baz puanın üzerinde olan oranlara kıyasla, bu yıl yaklaşık 90 baz puanlık faiz indirimi fiyatlıyor.

BoJ… Japonya Merkez Bankası geçen Salı aşırı gevşek parasal düzenlemelerini sürdürdü ancak büyük teşviklerin aşamalı olarak kaldırılmasına yönelik koşulların yerine getirildiğinin sinyalini vererek negatif faiz oranlarına yakında son verebileceğini gösterdi. Beklenti BOJ'un bu hamleyi Nisan ayına kadar yapmasını yönünde.

SNB…2023'ün başlarından bu yana euro karşısında yüzde 5 değer kazanan güçlü İsviçre frangı, erken faiz indirimine gidebilecek ülkede fiyat baskılarını hafifletti. Enflasyon, İsviçre Merkez Bankası'nın Aralık ayında art arda yedinci ayda %2'lik hedefinin altında kaldı. SNB başkanı Thomas Jordan, mevcut %1,75 seviyesinden daha fazla artışa gerek olmadığını söyledi.

BoC…Kanada Merkez Bankası geçen Çarşamba art arda dördüncü toplantısında faiz oranlarını %5'te tuttu .Temel enflasyon hala endişe verici olsa da, bankanın odak noktasının yeniden faiz artırımı yapıp yapmayacağından ziyade borçlanma maliyetlerini ne zaman düşüreceği konusuna kaydı. Piyasalar önümüzdeki aylarda faiz indirimlerini fiyatlıyor ve Nisan ayında 25 baz puanlık bir artış ihtimalinin kabaca %50 olduğunu görüyor.

RBA…Avustralya Merkez Bankası Aralık ayında faiz oranlarını %4,35'te sabit tuttu. Toplantı tutanakları , piyasaların şu anda Eylül ayından itibaren kesintileri fiyatlamasına rağmen, yeniden faiz artırımının düşünüldüğünü gösterdi. Ocak ayındaki veriler, iş koşullarının ve enflasyonist baskıların yumuşadığını, Avustralya'nın ise ana ticaret ortağı Çin'deki sallantılı ekonomik koşullara karşı savunmasız kaldığını gösterdi .

Norges…Aralık ayında sürpriz bir faiz artışı gerçekleştiren Norges Bank , geçen Perşembe günü faiz oranını değiştirmeyerek %4,50'de tuttu ve borçlanma maliyetlerinin "bir süre daha" beklemede kalacağını söyledi. Norveç'te çekirdek enflasyon Aralık ayında %5,5 ile 15 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Manşette öne çıkanlar

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), zorunlu karşılık oranlarını kur korumalı hesaplar için indirirken, döviz cinsinden mevduat/katılım fonu hesapları için Türk lirası cinsinden tesis edilen ilave zorunlu karşılık oranı yükseltti. Bu kapsamda, zorunlu karşılık uygulamasında; Kur korumalı hesaplar için zorunlu karşılık oranlarının 6 aya kadar olan vadelerde yüzde 30’dan yüzde 25’e indirilmesine, döviz cinsinden mevduat/katılım fonu hesapları için Türk lirası cinsinden tesis edilen ilave zorunlu karşılık oranının yüzde 4’ten yüzde 8’e yükseltilmesine karar verildi.

Kanada hükümeti Türkiye ile ilgili flaş bir karara imza attı. İnsansız hava aracı (İHA) optik ekipmanları da dahil olmak üzere Türkiye’ye uygulanan silah ihracatı kısıtlamalarının kaldırıldığı bildirildi. Kanada Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, 16 Nisan 2020’den bu yana savunma sanayi ile ilgili belli ihraç kalemlerinin Türkiye’ye satışına yönelik başvuruların reddedildiği hatırlatılarak, ret politikasının artık yürürlükte olmadığı kaydedildi. Türkiye’ye yapılacak savunma ekipmanı ihracatı ve komisyonculuk izni başvurularının ülkenin risk değerlendirme prosedürleri çerçevesinde tek tek ele alınacağı belirtildi.

ABD Hazine Bakanlığı, ilk çeyrekte 760 milyar dolar borçlanmayı beklediğini bildirdi. Bu rakamın Ekim ayındaki tahminin 55 milyar dolar altında olduğunu, bunun da temel nedeninin artan net mali akışlar ve daha yüksek nakit dengesi tahminleri olduğunu belirtti.

ABD'de şirketler uzun vadeli borçlanma maliyetlerindeki düşüşten faydalanmak isterken, önde gelen firmalar Ocak ayında 188,57 milyar dolarlık tahvil sattılar. Satışlar Ocak ayında 2017 yılında kırılan yaklaşık 175 milyar dolarlık önceki rekoru kırdı. Wall Street tahvil sendikası uzmanları, ay sonuna kadar muhtemelen daha fazla satışın geleceğini söyledi.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Kurulu Üyesi Peter Kazimir bankanın enflasyonda düşüş sürecini engellememek için erken faiz indiriminden kaçınacakları mesajı verdi, ilk indirim için Haziran ayının Nisan'dan daha uygun olabileceğini söyledi.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Üyesi ve Fransa Merkez Bankası Başkanı Francois Villeroy gelecekteki herhangi bir toplantıda faiz indirimine gidilebileceği sinyalini vererek AMB’deki görüş ayrılıklarını netleştirdi.

QNBFB-QNB Finansbank 2023 yılı 12 aylık konsolide net dönem karı 33.172.965.000 TL (Önceki 17.223.799.000 TL )

GARAN-Garanti BBVA 2023 yılı 12 aylık konsolide net dönem karı 86.374.997.000 TL (Önceki 58.285.378.000 TL )

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı