IMF, "Yavaşlayan Enflasyon ve İstikrarlı Büyüme Yumuşak İnişin Yolunu Açıyor" başlığıyla yayımladığı raporda, Türkiye ekonomisinin 2024 büyüme öngörüsünü Ekim ayında açıkladığı yüzde 3,0'ten yüzde 3,1'e yükseltirken, 2025 için yüzde 3,2 olan büyüme beklentisini değiştirmedi. IMF, Ekim ayında dünya ekonomisinin 2024'te yüzde 2,9 ve 2025 yüzde 3,2 büyüyeceğini öngörmüştü.

IMF'den yapılan açıklamaya göre, revize edilen rakam, ABD ekonomisinin dayanıklılığına ve Çin'deki destekleyici politika önlemlerine yönelik olumlu bir ayarlamaya bağlanıyor. IMF ayrıca Brezilya, Hindistan ve Rusya gibi büyük yükselen piyasa ekonomilerinin de güçlü bir performans sergileyeceğini öngörüyor.

ABD'nin bu yıl yüzde 2,1 büyümesini öngören IMF'e göre, 2024 yılı için Euro Bölgesi ve Japonya'da yüzde 0,9, Birleşik Krallık'ta ise yüzde 0,6'lık bir büyüme öngörülüyor. IMF, bu rakamların güçlü talep, kamu harcamaları, tedarik zincirindeki sürtüşmelerin azalması ve düşen enerji ve emtia fiyatları ile destekleneceğini öngörüyor.

IMF Baş Ekonomisti Pierre-Olivier Gourinchas raporda enflasyonla mücadelenin başarı işaretleri verdiğini, küresel enflasyonun 2024'te yüzde 5.8, 2025'te ise yüzde 4.4 olarak öngörüldüğünü belirtti.

Buna göre, gelişmiş ekonomilerde enflasyon oranlarının bu yıl yüzde 2,6'ya, gelecek yıl ise yüzde 2,0'ye düşmesi bekleniyor.

Gourinchas, "Enflasyona karşı verilen savaş kazanılıyor ve yumuşak iniş olasılığı daha yüksek. Bu da merkez bankalarının... bu yolda olduğumuzdan emin olduğumuzda politika faizlerini gevşetmeye başlamaları için zemin hazırlıyor" dedi.

Hibya Haber Ajansı