CCTV'nin haberine göre, açılış töreninin ardından katılımcılar, 2022 yılında başlatılan ve ACFTA 3.0 olarak bilinen yükseltme müzakerelerinin beşinci turuna başladılar.

Aynı zamanda Çin'in uluslararası ticaret temsilcisi olan Çin Ticaret Bakan Yardımcısı Wang Shouwen, tüm ilgili tarafları, fırsatları somut sonuçlara dönüştürmek ve bölgedeki işletmelere ve insanlara erken bir tarihte fayda sağlamak amacıyla müzakereleri bu yılın sonuna kadar sonuçlandırmak için tam çaba göstermeye çağırdı:

"CAFTA 3.0 yükseltme müzakereleri ticari ve ekonomik işbirliğimizde bir önceliktir. Çin ve ASEAN birbirleri için en büyük ticaret ortakları oldu. Birbirimiz için önemli fırsatları birlikte yaratabileceğimiz gelişmekte olan sektörlerde muazzam bir potansiyel görüyoruz. Çin ve ASEAN arasında e-konşimento ve dijital tedarik zincirleri konusundaki işbirliği, ticaret verimliliğini önemli ölçüde artıracak, işlem maliyetlerini düşürecek, ticareti daha kolay ve daha kapsayıcı hale getirecek ve ticaretimizde daha büyük bir canlılık yaratacaktır."

ACFTA 3.0 Yükseltme Müzakereleri Özel Komitesi Eş Başkanı Rachavitch Piyapramote şunları söyledi:

"Bazı konu ve meselelerde iyi bir ilerleme kaydettik, bazı konularda ise bakanlarımızın talimatıyla müzakereleri bu yılın sonuna kadar tamamlamak için daha fazla çaba sarf etmemiz gerekiyor. Yükseltme müzakerelerinin, özellikle yeşil ekonomi, dijital ekonomi ve tedarik zinciri ticaretiyle ilgili yeni alanlarda, ticari ilişkilerimizi bir üst seviyeye taşımaya ve kolaylaştırmaya yardımcı olacağını umuyoruz."

İlgili taraflardan yaklaşık 400 yetkilinin katıldığı toplantının Cuma günü sona ermesi planlanıyor.

Hibya Haber Ajansı