Bugün Ne Bekliyoruz? Fed Başkanı Jerome Powell’ın dün bir televizyon programında faiz indirimi patikasına ilişkin yaptığı değerlendirmenin ardından haftaya karışık başlayan Asya piyasaları kapanışa doğru kayıplarını azalttı. Powell, faiz indirimlerinin muhtemelen piyasanın beklediğinden önemli ölçüde daha yavaş olacağını belirtti. Powell’ın konuşmasının ardından bu sabah piyasalar Fed’in martta faiz indirmesine yaklaşık %17, sabit bırakmasına %82 ihtimal veriyor. Son FOMC toplantısının ardından mart ayının indirimlere başlanması için erken olduğu yönünde güçlü sinyaller verilmesine karşın mart için faiz indirimi beklentileri sadece %30’lu seviyelere gerilemişti. Bu sabah Japonya’da Nikkei225 Endeksi %0,54, Topix Endeksi %0,67 arttı. Japonya au Jibun Bank himzet PMI ocakta beklentiyi şarak 51,5’ten 53,1’e yükseldi. Çin Şanghay Bileşik Endeksi %0,51, Shenzhen Bileşik Endeksi %0,36 düştü. Çin’de Caixin hizmet PMI ocakta beklenenden düşük gelse de 52,9’dan 52,7’ye sınırlı bir gerileme oldu. Hong Kong Hang Seng Endeksi fazla değişmedi. Güney Kore’de Kospi Endeksi %0,73, Kosdaq Bileşik Endeksi %0,83 geriledi. ABD’de endeks vadelileri haftaya negatif bir başlangıcı işaret etmektedir. Avrupa piyasaları da Powell’ın değerlendirmesinin ardından yatay bir açılışa hazırlanıyorlar.

Dünya genelinde PMI verileri

Bugün Japonya ve Çin’in ardından Almanya, Euro Bölgesi, İngiltere ve ABD’de (ISM) hizmet PMI verileri takip edilecek. Avrupa’da öncü PMI verileri ülke bazında bir ayrışma olduğunu işaret etmektedir. Almanya, Fransa ve İngiltere’de yavaşlama görülürken İspanya ve İtalya’da daha pozitif bir görünüm mevcut. ABD’de de yavaşlama olmasına karşın Kuzey Avrupa ülkelerine kıyasla daha güçlü bir görünüm hâkim. ISM imalat dışı PMI verisi geçen yılın ağustos ayından beri düşüş eğiliminde olsa da Ocak 2023’ten beri büyüme bölgesinde kalmaya devam ediyor. Veri geçen aralıkta 52,7’den 50,6’ya gerilemişti.

Bugün, ayrıca, Avrupa’da Euro Bölgesi şubat ayı Sentix Yatırımcı Güven Endeksi takip edilecek. Piyasa katılımcılarının Euro Bölgesi’nin ekonomik görünümüne ilişkin Mart 2022’den beri kötümser olduğunu işaret eden gösterge geçen yılın ekim ayından beri kötümserliğin bir miktar azaldığını gösteriyor.

TÜİK enflasyon verileri

Yurt içinde bugün, TÜİK’in yayımlayacağı ocak ayı enflasyon gerçekleşmeleri açıklanacak. Foreks Haber’in anketine göre piyasanın medyan beklentisi TÜFE’nin ocakta aylık %6,62, yıllık %64,76 arttığı yönünde. TÜFE aralıkta aylık bazda %2,93, yıllık %64,77 artmıştı. C grubu çekirdek TÜFE aylık %2,31, yıllık %70,64 artış kaydetti. Aynı dönemde yurt içi ÜFE aylık %1,14, yıllık %44,22 arttı. Ocak verisi, piyasanın enflasyon beklentileri açısından önem arz etmektedir. Zira asgari ücret artışları, yönetilen fiyat ayarlamaları, otomatik vergi artışları, düşük baz etkisi ve iç talebin istenen ölçüde yavaşlamamış olması dolayısıyla enflasyonun yılın ilk yarısında yüksek kalması bekleniyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ocak verilerinin ardından salı günü aylık fiyat gelişmeleri raporunu yayımlayacak.

 

Piyasalarda Cuma Günü Ne Oldu? Avrupa hisse endeksleri haftanın son işlem gününde karışık bir görünüm sergiledi. DAX Endeksi %0,35 artarken CAC 40 Endeksi oldukça sınırlı yükseldi. FTSE 100 Endeksi ise bir miktar geriledi. ABD tarafında hisse endekslerinde pozitif fiyatlamalar hâkim oldu. Nasdaq Bileşik Endeksi %1,74, S&P 500 Endeksi %1,07 ve Dow Jones Endeksi %0,35 arttı. Dolar Endeksi (DXY) 104 puana yükselirken EUR/USD paritesi %0,76 düşüşle 1,08 seviyesine indi. DXY’deki yükselişin de etkisiyle ons altın %0,77 değer kaybederek 2.040USD’ye geriledi. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi 17,2bp artışla yeniden %4’ün üzerine çıktı. Emtia grubundan Brent petrol %1,67 düşüşle varil başına 77,4USD’den alıcı buldu. Cuma günü ABD’de ocak ayı resmi istihdam raporu yayımlandı. Piyasa tarafından 185 bin kişi artması beklenen tarım dışı istihdam, 353 bin arttı. Ayrıca ortalama saatlik kazançlar aylık bazda %0,6 ve yıllık %4,5 artışla tahminlerin üzerinde gerçekleşti. İşsizlik oranının %3,8’e yükselmesi beklenirken %3,7’de stabil kaldı. Böylece resmi istihdam raporu, işgücü piyasasının önümüzdeki aylarda ekonomik büyümeyi destekleyecek kadar dayanıklı olduğunu ortaya koydu.

BIST 100 Endeksi cuma günü 8.622-8.762 puan aralığında, tarihi yüksek seviyelerde, işlem gördü. Endeks %0,23 artışla 8.665 puandan kapanış yaptı. Endeks’in işlem hacmi ise 116,94mlr TL düzeyinde yer aldı. USD/TRY kuru %0,68 artışla 30,54 TL’ye yükseldi. EUR/TRY kuru %0,25 düşüşle 32,97 TL’ye indi. Gram altınsa haftayı 2 bin TL’nin hemen altında tamamladı. Cuma gününün ilerleyen saatlerinde TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan sosyal medya hesabından paylaşım yaparak görevinden ayrıldığını ifade etti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de Erkan’ın aldığı kararın tamamen şahsi olduğunu belirterek ‘Aldığı bu kararı saygı ile karşılıyor ve ülkemize sunduğu kıymetli hizmet ve katkılarından dolayı teşekkür ediyorum’ açıklamasını yaptı. Akabinde Resmi Gazete’de yayınlanan kararla yeni TCMB Başkanı Fatih Karahan oldu.

Kaynak Piramit Menkul

Hibya Haber Ajansı