TCMB Başkanı’nın değişmesi ile haftaya sürpriz bir gündem ile başlayan yurt içi piyasalar bu gelişmeden negatif yönde etkilenmedi. Özellikle değişimin Merkez Bankası’nın para politikası duruşunda farklılaşma sinyali vermemesi ve uygulanan programa bağlılığın en yetkili isimler tarafından dile getirilmesi baskı oluşmasını engelleyen unsurlar olarak çalıştı. Haftanın ilk işlem gününde öne çıkan bir diğer önemli konu başlığı ise Ocak ayı enflasyon rakamıydı. Enflasyonun aylık bazda piyasa beklentisinin (%6,6) hafif üzerinde bir değer (%6,7) alması ile yıllık rakam (%64,56) sınırlı şekilde yukarı taşındı (%64,86). Verinin ardından açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ocak ayında enflasyonun geçici etkilerden dolayı yükseldiğini, ancak bu etkilerin enflasyonun ana eğilimini etkilemesinin beklenmediğini ifade etti. Yılın ilk yarısında %70’in üzerini görme potansiyeli taşıyan enflasyonun ikinci yarıda ise yönünü aşağı çevirerek yıl sonunda %45’e yaklaşma ihtimali yüksek görünüyor. Haftanın ikinci işlem gününde piyasalara yön verebilecek önemde bir gündem maddesi bulunmuyor.

TL: TCMB Başkanı Gaye Erkan’ın görevinden ayrılmasının ardından TL haftaya anlamlı bir tepki vermeden başlarken kurda önceki günlerde olduğu gibi hafif yukarı yönlü eğilimin devam ettiğini gördük. Benzer şekilde Türkiye’nin 5 yıl vadeli CDS priminde de belirgin bir değişim göze çarpmazken 330 baz puan civarındaki seyir sürdü. Enflasyon tarafında ise Ocak ayında piyasa beklentisinin hafif üzerinde bir değer gerçekleşti. Geçen haftaki PPK özetlerinde de Ocak ayında enflasyonda yükselişin beklendiği fakat bunun geçici olacağı vurgulanmıştı. Dolayısıyla piyasa beklentisinin de çok uzağında olmayan veri sürpriz etkisi yaratmadı. Enflasyon rakamının ardından Perşembe günü ise TCMB’nin yeni başkan ile yılın ilk Enflasyon Raporu’nda vereceği mesajları takip edeceğiz. Öte yandan Şubat ayında 200 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 250,2 milyar TL’lik iç borçlanma yapmayı planlayan Hazine bugün EUR cinsi 2 yıl vadeli devlet tahvili ve kira sertifikasının doğrudan satışını gerçekleştirecek.

Borsa İstanbul: Geride bıraktığımız haftayı %4’e yaklaşan yükseliş ile oldukça kuvvetli bir zeminde noktalayan BIST-100 endeksi yeni haftaya da iyimserliğini koruyarak başladı. Hatta Merkez Bankası’nın Fatih Karahan başkanlığında daha fazla sıkılaştırma yanlısı olabileceğine dair tahminlerin ilk işlem gününde itici bir güç olarak çalıştığını gördük. TCMB’nin bir aydan uzun vadeli TL mevduat ve KKM hesapları için tesis edilen zorunlu karşılıklara üç ayda bir faiz uygulanacağını açıklaması ise özellikle bankacılık endeksinin pozitif bir gün geçirmesini sağladı. Tüm bunlara paralel olarak tarihi zirvesini yukarı taşımaya devam eden BIST-100 endeksinin iyimserliğini koruduğunu görüyoruz. Teknik açıdan bakıldığında ise önceki bültenlerimizde endeksin 8800’e doğru hareket edebileceğine dikkat çekmiştik. Bu beklentimiz büyük ölçüde gerçekleşirken söz konusu bölgenin aşılmasının ise daha fazla momentum kazandırabileceğini düşünüyoruz.

BIST-30 en yakın vadeli VİOP kontratı

Günü 9648.5 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 9581, 9504, 9437 ve 9360 destek olarak izlenebilir. 9717, 9794, 9861 ve 9938 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

USD/TL en yakın vadeli VİOP kontratı

Günü 31.3190 seviyesinde kapatan USD/TL vadeli işlem kontratlarında 31.2875, 31.225, 31.1625 ve 31.10 destek olarak izlenebilir. 31.3505, 31.4130, 31.4755 ve 31.5380 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

Kaynak ÜnlüCo

Hibya Haber Ajansı