Programın açılış töreninde konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Türkçenin, dünyanın birçok ülkesinde konuşulduğunu belirtirken, Türkçenin üzerinde hassasiyetle durulması gereken en önemli konulardan olduğunu söyledi.

Yaygınlaşan sosyal medyanın Türkçeyi kısırlaştırdığına dikkat çeken Başkan Aktaş, “Dil bir milletin kimliğidir. Sözlü devirlerden yazılı devirlere Türkçe kültürümüzün aktarılması için en önemli vasıta olmuştur. Türkiye’yi 784 bin kilometrekareden, Türkçeyi de sadece Türkiye'de konuşulan bir dil olmaktan ibaret göremeyiz. Kırım'da da Moldova'da da Türkçe konuşanları görebilirsiniz. Kazakistan'da, Özbekistan'da,  Azerbaycan'da dünyanın birçok ülkesinde Türkçe konuşan insanlara denk gelirsiniz. Dilimizi temiz tutmalıyız ki düşüncelerimizden beslenen edebiyat ve sanat eserlerimiz daha nitelikli olsun. Türkçe üzerinde hassasiyetle durulması gereken elzem bir konudur. Zira Türkçe bizim en büyük zenginliğimizdir.” dedi.

Başkan Aktaş, Bursa'nın aynı zamanda ünlü Türk Ozanı Dede Korkut’un 'Bursa Yazmasına' ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, misafirleri eserin sergilendiği Muradiye El Yazmaları Müzesi’ne davet etti.

Bilgi Şöleni’nin danışmanlığını üstlenen Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Şahin, “Türkçe dünyanın en eski, çok geniş coğrafyada milyonlarca konuşana sahip ender dillerden biridir. İlk örneklerinden itibaren gelişmiş bir dil olarak karşımıza çıkan Türkçe, Türk boylarının yazı dili olarak bilimde, sanatta, resmi yazışmalarda, hemen her alanda kullanılmıştır. Türkçe, sadece kendi kullanıcılarının değil yabancıların da öğrenmek istediği yaygın bir dil konumundadır. Türkçenin, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100 yaşına denk geldiği bu dönemde bilinmesi, hatırlanması, sahip olduğu birikimin vurgulanması önemlidir.” diye konuştu.

Hibya Haber Ajansı